Прикарпаття – колиска нафтогазової промисловості Європи

Нафтогазова галузь є однією з найдавніших у світі. Колись вона займала перші місця за обсягами видобутку. ЇЇ історія становлення – це спільний здобуток народів Карпатського регіону, показовий приклад можливостей скоординованої співпраці, здобутків і звершень задля великої спільної мети.

2021 рік  є ювілейним для нафтогазової галузі України: 1771 року – або чверть тисячоліття тому – почалася промислова розробка нафти на промислі Слобода-Рунгурська (Івано-Франківська область), а 100 років тому (1921 рік) з Дашавського промислу стартувало освоєння газового ресурсу континенту.

Поважному ювілею нафтогазової промисловості цьогоріч присвячені різнопланові заходи, щоб показати весь енергетичний потенціал України. Так, днями в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулась Міжнародна науково-технічна конференція  «Нафтогазова енергетика 2021», яка зібрала представників з-понад 30 підприємств, наукових й освітніх установ України та зарубіжжя.

1А 1 жовтня святкування 250-річчя промислового видобутку нафти та 100-річчя видобутку газу в Україні продовжилось у Музеї нафтопромислів Галичини  (с.Пнів).  Визначна подія зібрала працівників нафтогазової сфери та ветеранів галузі, керівників органів місцевої влади та духовенство, лідерів профспілкових організацій та представників Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

У складі делегації від ІФНТУНГ були ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський, проректор з наукової роботи Ігор Чудик та директор Інституту нафтогазової інженерії Олег Витязь.

З нагоди свята на території історичної установи облаштували цікаві експозиції, які демонстрували життя та роботу нафтовиків. Серед них - фотоекспозиція «Портрет нафтовика Надвірнянщини», виставки малюнків нафтою учнів Надвірнянської художньої школи та навіть її зразки з різних родовищ,  а ще - колекція спецодягу та ЗІЗ працівників нафтогазовидобувної промисловості. Також тут можна було побачити взірці керну - породи, яку отримують у процесі буріння свердловини і яка є цінним джерелом геологічної інформації.

Особливе захоплення у гостей свята викликало театралізоване дійство «Реконструкція одного дня життя перших нафтопромислів Галичини», в якому інсценізували видобуток вуглеводнів у Галичині ХІХ століття, а також показали посвяту юнака в нафтовики та його весілля. Урочистості завершилось нагородженням ветеранів й працівників нафтової промисловості.

Фото - ПАТ "Укрнафта"

  • 1
  • 2