«Перетворимо Прикарпаття на край, де економіка не знищує природу!»

На запрошення керівництва ГК «Галвапно» представники Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – ректор, академік НАН України Євстахій Крижанівський, перший проректор, професор Олег Мандрик та проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш взяли участь у презентації першого етапу будівництва нового комплексу по випалу вапна, що знаходиться на території Стриганецького кар’єру у с. Довге, а також у круглому столі «Інвестиційна привабливість Прикарпаття: успішні проєкти, виклики та перспективи».

Участь у заходах також взяли: Міхеіл Саакашвілі - голова Виконавчого комітету Національної ради реформ, Андрій Бойчук - голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Ілля Марчевський - інвестор та власник ГК «Галвапно», а також інші представники бізнес-спільноти, державної, місцевої влади та громади.

5Відзначимо, що ІФНТУНГ має безпосереднє відношення до цієї визначної для області події: фахівці університету здійснювали оцінку впливу на довкілля діяльності цього об’єкту. Про переваги, які отримає Прикарпаття від проєкту, а також про важливість спільної діяльності науковців, бізнесу та влади розповів у своєму виступі ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський: «Ми сьогодні є свідками важливого для нашого регіону заходу. Поясню чому. Ми бачимо реалізацію державної політики сталого розвитку суспільства. Що ми розуміємо під сталим розвитком? Нагадаю: це – економічний розвиток без шкоди для майбутніх поколінь. Про економічний розвиток сказано багато, бо це - додаткові робочі місця, збільшення доходів державного і місцевого бюджетів, розвиток інфраструктури, конкуренція іноземним постачальникам тощо. Але не менш важливою є й інша складова – екологічна. Ми з керівництвом ГК «Галвапно» працювали разом - наші фахівці розробляли ОВД для об'єкту. І на основі анлізу хочу запевнити, що в цьому проєкті найсучасніші та найдосконаліші технології, які просто унеможливлюють шкідливі викиди! Це справді дуже потужний проєкт з високими європейськими стандартами, який дозволить виробляти продукцію найвищої якості для стратегічних галузей економіки і головне – без шкоди для довкілля! Ми переконані, що спільними зусиллями науковців, представників бізнесу і влади зможемо перетворити Прикарпаття на край, де економіка не знищує природу! І ми готові працювати в цьому напрямку».

3Про серйозність намірів сторін засвідчує підписання угоди про співпрацю між ІФНТУНГ та ГК «Галвапно», що відбулось під час офіційного відкриття об’єкту. Сторони представляли: ректор університету Євстахій Крижанівський та інвестор і власник ГК «Галвапно» Ілля Марчевський. За словами ректора, цей договір стане добрим прикладом того, як науковці спільно з провідними компаніями ефективно працюють над економічним і екологічним розвитком регіону. Адже наш університет випускає фахівців у цих галузях, які можуть активно долучатись до роботи компанії, надавати консультації та роз’яснення в сфері новітніх технологій, способів захисту навколишнього середовища тощо.

Загалом за умовами угоди про співпрацю сторони об’єднують зусилля щодо вирішення проблем захисту навколишнього середовища від впливу забруднюючих речовин, розвитку економіки, інноваційної діяльності, сприяння розробці й реалізації інноваційних проєктів. Установи спільно працюватимуть над розробкою інвестиційних програм для залучення прямих іноземних інвестицій. Відповідно до умов договору, студенти університету зможуть проходити практику на підприємстві, будуть мати можливість виконувати курсові та дипломні роботи на виробничій базі компанії, а згодом – стануть працівниками ГК «Галвапно» тощо.

4Також у рамках круглого столу представники університету обговорили з головою Виконавчого комітету Національної ради реформ Міхеілом Саакашвілі про перспективи міжнароної діяльності ІФНТУНГ і залучення іноземних студентів у ЗВО Прикапаття. 

 

 

 

 

 

  • 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4