Перемагати і жити

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу долучився до роботи Міжнародної конференції «Міжнародне співробітництво у вирішенні проблеми соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, ветеранів та членів їхній сімей в Україні», присвяченій обговоренню питань реінтеграції ветеранів, переходу з військового до цивільного життя, підвищенню рівня конкурентоспроможності захисників України на ринку праці, сприянню підприємницьким ініціативам ветеранів та психологічній підтримці захисників, членів їхніх родин і родин загиблих.

Захід організовано Міністерством у справах ветеранів і Міжнародним фондом соціальної адаптації за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.

Відкриваючи конференцію, Посол Королівства Норвегія в Україні Ерік Сведал наголосив, що проєкт «Україна-Норвегія», який реалізується в нашій країні, показує реальні успішні результати. Завдяки унікальному персоніфікованому підходу, навчанню разом із членами родин більшість учасників проєкту «Украіна -Норвегія» успішно адаптувалися до умов цивільного життя, створили власний сімейний бізнес, або використали отримані професійні навички для працевлаштування.

Знайти себе українським військовим у цивільному житті після війни на фронті уже шість років поспіль допомагають безкоштовні курси на базі нашого університету. Ці курси – складова проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему», який реалізується в ІФНТУНГ з 2015 року і фінансується МЗС Норвегії. Загалом у проєкт залучено більше десяти університетів, в Івано-Франківську – лише наш університет.

1Від ІФНТУНГ участь у конференції взяв координатор проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» в Івано-Франківську, проректор університету Максим Карпаш. Він виступив з доповіддю на сесії конференції, присвяченій роботі в регіонах. Проректор розповів про здобутки у професійній та соціальній адаптації військовослужбовців у Івано-Франківську, успішні історії випускників курсів тощо: «Ми разом робимо неоціненну справу, допомагаючи нашим захисникам здобувати нові знання, робити успішну кар’єру, шукати роботу і реалізовувати себе. Так, за шість років реалізації проєкту ми маємо: більше 300 випускників за спеціальностями «Енергетичний менеджмент» і «Підприємництво та лідерство»; більше 30 успішних стартапів і реалізації бізнес-ідей; кожен другий випускник після курсів отримує нове джерело заробітку або ж досягає кар’єрного росту».

Загалом учасники конференції мали можливість поділитись досвідом у соціальній і професійній адаптації українських захисників до мирного життя, обговорили питання щодо створення інструментів, які б дозволили максимально працевлаштовувати ветеранів, створити всі умови, щоб перехід до цивільного життя ветеранів був максимально ефективним. Загальна чисельність усіх учасників (онлайн/офлайн) - понад 200 представників Міністерства  у справах ветеранів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Посольства Королівства Норвегія в Україні, Міжнародного фонду соціальної адаптації, українських ЗВО, Nord університету (Новрегія), посольства іноземних держав, міжнародних організацій.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5