Новий курорт – предмет гарячих дискусій

Завідувачка кафедри туризму Інституту природничих наук Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Людмила Архипова взяла участь у роботі Круглого стола, що відбувся на Рахівщині в смт. Ясіня й зібрало широке коло представників місцевої влади, екологів, економістів, громадських активістів, жителів громади. Адже йшлося про дуже важливе для горян питання – перспективу будівництва нового гірсько-лижного курорту «Свидовець».

Мешканці Ясінянської та Усть-Чорнянської громад разом із фахівцями обговорили ризики проєкту та шукали найефективніші рішення, які дадуть можливість розширити місцевий ринок праці  та розв’язати проблему наповнення місцевого бюджету, але водночас не нашкодять довкіллю. Адже певні застереження виникають у зв’язку з можливим забрудненням води та вирубкою лісу.

Оскільки думки учасників дискусії розділились, слово науковців набуло особливої ваги. Своїми міркуваннями поділилась і пані Людмила:

-Сьогодні ані в Ясіні, ані в Чорній Тисі немає централізованого водопостачання і немає очисних споруд, як і по всій Тисі до Рахова. Тож продукти життєдіяльності населення і всіх підприємств, що працюють, стікають практично без очистки в річку. Якщо курорт планує створити очисні споруди не лише для себе, але й нижче по ріці та охопити централізованим збором стічних вод і Ясіню, і Чорну Тису, то, на мою думку, це буде дуже великою перевагою для чистоти транскордонної річки.

Наразі триває вивчення порушеної проблеми. Місцева влада запевнила, що проведений круглий стіл – це тільки перший крок в обговоренні болючого питання й запевнила учасників дискусії у своїй зацікавленості знайти оптимальне рішення, яке забезпечить всебічний розвиток регіону з одночасним збереженням його природних багатств.