Небесній Сотні вдячні за свободу!

20 лютого в Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні. Це –  пам’ятний день на вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Проте, як зазначив генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло: «День Героїв Небесної сотні – це жалобний день, але він не про смерть, а про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність українського суспільства захищати незалежність України. Саме 20 лютого 2014 року почалася війна, в якій українці потужно захищали свої цінності, а путінський режим руками Януковича намагався підкорити Україну. І ми бачимо прямі паралелі між протистоянням та активною фазою російсько-української війни – застосування зброї проти беззбройних протестувальників тоді і проти цивільного населення під час війни, використання забороненої зброї. Тому ми й говоримо, що Небесна Сотня – то перша когорта вже Небесної Січі».

Опираючись на ці паралелі, Міністерство культури та інформаційної політики оголосило, День Героїв Небесної сотні у 2023 році відбудеться під гаслом «Небесна сотня – перші герої російсько-української війни».

Сьогодні ж вся країна вшановує пам’ять перших сміливців, які віддали своє життя під час Революції гідності і стали символом великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. Вся країна схиляє голову перед подвигом  Героїв Небесної Сотні, які захищали ідеали демократії, відстоювали права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Долі героїчних учасників Майдану знайшли відображення у соціальному відеопроекті «Характери Гідності» (https://www.youtube.com/playlist?list=PLC-zkopgZenZrwfyBcYnu3XI1LeG_olBt).

Довідково. 11лютого 2015 року Указом Президента України № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» в країні встановлено особливий пам’ятний день - «День Героїв Небесної Сотні», який відзначається тепер щорічно 20 лютого.

 

Акутуальні новини

ОСТАННІ НОВИНИ

На думку фахівця