Найрозумніші обирають ІФНТУНГ!

У 2021 році Верховна Рада України вперше заснувала іменні премії у розмірі 100 тисяч гривень для 30 учасників ЗНО, які сумарно з чотирьох навчальних предметів отримають не менше ніж 790 балів, зокрема 200 балів з однієї дисципліни.

Однією із 30 найрозумніших учасників ЗНО, яка отримає премію, стала теперішня студентка Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Світлана Джус. Відповідне рішення 1 листопада підписав голова комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Студентка склала ЗНО з фізики на 200 балів, а загальна сума з чотирьох навчальних предметів – 794 бали.

1Зараз Світлана навчається на денній формі навчання за освітньо-професійною програмою «Інженерія програмного забезпечення» (кафедра інженерії програмного забезпеченняІнститут інформаційних технологій). Така сфера, каже, зараз є неабияк потрібна, а інформаційні технології її захоплювали уже доволі давно: «Насправді, я одразу ж знала, що вчитимуся за першим пріоритетом, тобто в ІФНТУНГ на інженерії програмного забезпечення. Причин, чому саме Івано-Франківськ й ІФНТУНГ дуже багато. Насамперед, моя обрана сфера, тобто ІТ. Там уже понад два роки працює моя сестра, яка старша від мене на п'ять років і зараз закінчує магістратуру в цьому університеті. Вважаю, що тут є найбільше можливостей для розвитку. Тому й про ЗВО в інших містах не думала, бо дуже люблю Івано-Франківськ, хочу тут жити, навчатись і працювати. Хочу приносити користь рідному місту своєю працею!»

Студентка розповідає, що крім університету, займається й самоосвітою,  відвідує різноманітні курси, пов’язані зі своєю спеціальністю, щоб якнайшвидше влитися в обрану сферу: «Дуже люблю самонавчання, самовдосконалення, активність, рух. Сьогодні є величезні можливості для самостійного навчання, мене це мотивує. І загалом - це просто злочин втрачати такий шанс!»

За словами Світлани, до ЗНО вона також готувалася самостійно. Щодня займалася підготовкою певного предмета: понеділок - математика, вівторок - фізика, середа - українська мова та література, четвер - англійська мова, на вихідних писала твори з іноземної та української мови. У підготовці використовувала чимало онлайн-курсів.

2Для ІФНТУНГ, який є регіональним лідером з підготовки ІТ-фахівців, така студентка – гордість. Адже сьогодні, при стрімкому розвитку ІТ-технологій, ринок потребує висококваліфікованих спеціалістів. Директор Інституту інформаційних технологій університету Ігор Лютак розповідає, що на спеціальність, яку вибрала Світлана, бали ЗНО вступників зазвичай вищі, ніж на інші освітні програми. Крім того, кожного року у сфері інформаційних технологій збільшується кількість дівчат.

«Зараз ІТ – це уже не тільки про хлопців. З кожним роком у нас все більша кількість студенток. Зараз у групі Світлани 5 дівчат. Студенти після нашого університету йдуть працювати переважно у регіональні фірми. Наш Інститут має тісну співпрацю з профільними компаніями, з Івано-Франківським ІТ кластером університет підписав договір про співпрацю. Фактично, наші студенти уже під час навчання мають роботу. А для Світлани, в принципі, відкритий весь світ, а ми, як її наставники, в цьому допоможемо!» – наголосив проф. Ігор Лютак.

Бажаємо Світлані подальших успіхів у навчанні, вдалої кар’єри та професійних злетів!