На енергетичній конференції в Алжирі аспірант ІФНТУНГ представив свої дослідження

13 березня Хатем Ґгандір – громадянин Алжиру, виконавчий продюсер одного з найвідоміших телеканалів світу — AlJazeera, який реалізовується як вчений (спеціальність 051 «Економіка», аспірант кафедри прикладної економіки) в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, взяв участь в Міжнародній конференції «Геостратегічні зсуви в енергетиці і стратегія енергетичного переходу в Алжирі та міжнародний досвід», представляючи ІФНТУНГ (Україна).

Учасники конференція ставили собі за мету знайти шляхи вирішення енергетичних та економічних проблем у відповідності до ситуації, що склалась. Було проаналізовано зміни на карті енергетичних регіонів світу, розміри потреб в енергоносіях, а також нові виробничі площі та нові технології, розширення споживчих ринків, що посилили конкуренцію. Алжирські вчені підкреслили, що ця ситуація погіршила енергетичну конкурентоспроможність алжирської економіки та призвела до часткової втрати її інвестиційних можливостей різних рівнів.

Серед основних чинників, які спричинились до кризової ситуації, з одного боку – країни, які через надлишкову кількість енергоресурсів та цінові війни,2 намагались домінувати на енергетичному ринку, з іншого боку – пандемія корона вірусу, що створила застій в економічній діяльності, а отже, суттєве зменшення попиту на традиційну та нетрадиційну енергію, і як наслідок – безпрецедентне погіршення у сфері споживання енергії виробництвом й економічними та енергетичними компаніями, зокрема. Ці негативні наслідки відбилися й на алжирській економіці.

На конференції обговорювали низку питань:

1.Визначення геостратегічних зрушень в енергетиці та їх наслідків для енергетичної конкурентоспроможності алжирської економіки

2. Оцінка національних зусиль з трансформації енергетики та поточної енергетичної політики

3. Досвід трансформації енергетики, основ стратегій трансформації енергетики на регіональному та міжнародному рівнях, а також їх вивчення.

4. Висвітлення основ енергетичної трансформації та векторів стратегії потрійного енергетичного переходу (традиційна, нетрадиційна та відновлювана енергії).

1В роботі конференції були передбачені дискусії з аспірантами в галузі міжнародної економіки, економічного аналізу та міжнародної торгівлі, а також з тими, до наукових інтересів яких належить енергетична економіка, що дозволяє їм стежити за трансформаціями, пов’язаними з традиційними, нетрадиційними та відновлюваними джерелами енергії, аналізувати досвід, політику та стратегії, пов’язані з передачею енергії. Серед таких науковців й Хатем Ґгандір, який у своїх дослідженнях у сфері енергетичних геостратегічних трансформацій аналізує геостратегічні перетворення, пов’язані з традиційними та відновлюваними джерелами енергії. Зміни у цій сфері, на думку вченого, ще більше прискорились та вплинули на конкурентоспроможність країн, що поставило перед багатьма країнами нові виклики та певні ризики для економік.