Конференція з космічних ресурсів: цікаво, пізнавально, космічно

Впродовж 20-24 травня в рамках міжнародного проекту UNIVERSEN 2.0 Extended for Ukraine делегація нашого університету, а саме: доцент кафедри геодезії та землеустрою Денис Васильович Кухтар та студентки  Тетяна Дворська (гр. ПУА-22-1), Діана Яворська (гр. ГЗ-21-1), Марія Тємченко (гр. ЕКО-21-1), Коржак Ірина (гр. ЕКО-21-1), Вероніка Чудик (гр. ІП-22-2), Анастасія Киселюк (гр. НЗ-21-1), Ольга Курч (гр. НІВ-20-1), Яна Романів (гр.ТЗ-21-1) взяли участь в низці заходів та подій у рамках Тижня космосу в Кракові. Координацію проєкту UNIVERSEH 2.0-Extended for Ukraine з боку Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу здійснює директор Інституту нафтогазової інженерії, професор Олег Витязь.

Упродовж перших трьох днів наші студенти були активними учасниками воркшопів на яких розглядалася проблематика дистанційного зондування Землі. Студенти отримали інформацію та практичні навички з таких тем: методи отримання інформації, формування зображень, включаючи супутникові та дронові; технології збору даних їх попередня обробка та класифікація; обробка, аналіз та інтерпретації результатів; особливості застосування сучасних технологій аерокосмічних спостережень та практичні аспекти пов’язаних з реальними проблемами в області автоматизованого збору та аналізу даних зображень; практикум з програмного забезпечення для обробки даних.

23-24 травня делегація університету взяла участь в VII Конференції з космічних ресурсів KGK2024 (VIIth SPACE RESOURCES CONFERENCE TOWARDS ARTEMIS GENERATION), яка відбулася в Університеті AGH (Краків, Польща). Доцент кафедри геодезії та землеустрою Денис Кухтар, студентки  Вероніка Чудик (гр. ІП-22-2) та Діана Яворська (гр. ГЗ-21-1) зробили наукові доповіді на сесії конференції, де доповідачами також були відомі вчені у галузі космічних технологій  з Каліфорнійського університету (США), Цукубського університету (Японія), Університет Тохоку (Японія) та Міжнародного космічного університету (Франція). На конференції представники провідних міжнародних наукових та академічних центрів разом зі студентами обговорювали можливості використання найсучасніших технологій з метою подолання сучасних викликів, які постають сьогодні перед людством, зокрема це питання глобальної безпеки та захисту природного середовища Землі.

Важливість Конференції для сучасних та майбутніх наукових досліджень та розробок важко переоцінити. Найкращою оцінкою цього непересічного досвіду та наукової атмосфери – це враження студентів:

Анастасія КИСЕЛЮК

«Ця конференція стала великим поштовхом у краще майбутнє для багатьох студентів, оскільки ми не тільки гідно представили наш університет, а ще й обмінялися досвідом з іншими учасниками, що дало нам можливість покращувати свої ідеї та розробки й втілювати їх у життя». 

Вероніка ЧУДИК:

«Моя поїздка до Кракова на конференцію космічних ресурсів справила  на мене незабутнє враження.  Я здобула знання у космічній галузі та дотичних сферах й отримала цінний досвід. Лише на триденному воркшопі ми вправлялись у практичних навичках в роботі з програмним забезпеченням, що використовується для створення тривимірних зображень об'єктів у вигляді хмарних точок. Унікальна можливість – побувати в оточенні фахівців космічної галузі та  спробувати себе у ролі доповідача, який представляє свою ідею».

Тетяна ДВОРСЬКА:

«Враження від поїздки чудові! Освітня подорож включала 3-денну лекційну частину, конференцію, постер-сесію та гала-вечір. Чудова можливість дізнатися для себе щось нове про космічні ресурси. Крім того, уся команда організаторів посприяла тому, щоб кожен з нас був впевнений у своєму виступі, виправив помилки та зробив необхідний аналіз своєї наукової роботи. Загальне враження – цікаво, інформативно, доступно та космічно!» 

Марія ТЄМЧЕНКО: 

«Це мій перший досвід участі у такому масштабному проєкті. Брала участь у воркшопах, вчилась працювати з різними програмами. Отримані знання планую використовувати в своїх майбутніх роботах. Мала нагоду познайомитися та поспілкуватися зі студентами з різних країн, обмінятись новими ідеями та досвідом, презентувати  свою роботу у вигляді постеру, а  спілкування зі спеціалістами та професорами з суміжних областей науки принесло багато корисних порад для моїх досліджень. Ця поїздка надихнула мене на нові ідеї та вивчення космічного простору і науки».

Ірина КОРЖАК

«Участь у конференції у Кракові стала дуже цікавим та надзвичайно корисним досвідом. Захід дозволив дізнатися багато нового про космічні дослідження та розробки. Також я мала можливість поспілкуватися та обмінятися думками з учасниками з різних країн світу: від студентів до професорів. Хочувиокремити воркшопи, де я знайшла для себе багато корисних ідей та підходів, які можна в майбутньому застосувати у власних дослідженнях. Атмосфера на цих заходах була дуже дружньою, тож я легко знайшла спільні інтереси з іншими учасниками. Також мені дуже сподобалося місто й вишукана вечеря в Краківській опері. Загалом, цей досвід залишиться зі мною надовго, надихаючи на нові досягнення та ідеї».

Діана ЯВОРСЬКА:

«Неймовірна можливість поглибити знання та почути нові ідеї щодо використання космічних ресурсів. Три дні воркшопів були насичені практичними заняттями, що сприяло активному засвоєнню нової інформації. Конференція вразила високим рівнем доповідей та наукових презентацій. Учасники мали можливість почути виступи провідних фахівців галузі, дізнатися про найновіші дослідження та технології. Гала-вечір став прекрасним завершенням події, надавши можливість учасникам у невимушеній атмосфері поспілкуватися та обмінятися враженнями. Організація всього заходу була на найвищому рівні. Було цікаво, інформативно, комфортно та натхненно».

Ольга КУРЧ:

«Поїздка видалася дуже цікавою та пізнавальною. Протягом перших трьох днів ми слухали лекції та виконували завдання. Наступні два дні конференції пройшли в дусі активних обговорень та презентацій. Доповіді були надзвичайно цікавими, зосередженими на сучасних викликах та перспективних напрямках космічних досліджень. Запам’ятався гала-вечір, який проходив у розкішному залі Краківської опери. Було чудово побачити колег у невимушеній обстановці, обговорювати новини та ідеї в неформальній атмосфері. Виступи почесних гостей та музичний супровід створили неповторну атмосферу свята науки та досліджень. Ця поїздка залишила і глибокі враження та надихнула на подальші дослідження».

Усі учасниці висловлюють щиру подяку польській стороні та іншим університетам-партнерам за організацію масштабних цікавих заходів. Особлива подяка керівнику – директору Інституту нафтогазової інженерії, проф.  Олегу ВИТЯЗЮ за можливість бути частиною такого неймовірного проекту!

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14