ІФНТУНГ та AGH: перспектива створення спільного освітнього та наукового європейського осередку

15 лютого в режимі онлайн відбулась зустріч адміністрації Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу та Краківської гірничо-металургійної академії імені С. Сташиця. У фокусі обговорення сторін  – ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського, першого проректора Олега Мандрика, проректора з науково-педагогічної роботи Максима Карпаша,  директора Інституту нафтогазової інженерії Олега Витязя (ІФНТУНГ) та ректора AGH  Єжи Ліса, проректора Рафала Вішньовського, завідувача кафедри буріння та геоінженерії Яна Зяї (AGH) – ініціативи зі створення спільного освітнього та наукового1 європейського осередку.

Євстахій Крижанівський поінформував польських партнерів про ініціативи Українського уряду щодо створення визнаними університетами Європи філій в Україні. Власне багаторічний досвід співпраці між нашими університетами у сфері науки та освіти 2міг би стати основою для створення філії АГХ в Україні. Про позитивний досвід роботи говорив й польський колега Ян Зяя, який нагадав і про успішну програму подвійних дипломів, важливі спільні наукові та дослідницькі проекти. Підтримав свого колегу й ректор AGH, підкресливши, що наші університети є братніми навчальними закладами: «Ми маємо велику довіру один до одного і наш освітній та науково-дослідницький досвід. Тому ми відкриті для таких починань і готові підтримати такі ініціативи».

 Оскільки польське законодавство на сьогоднішній день надзвичайно забюрократизоване у питанні створення філії університету у будь-якій країні, учасники зустрічі дійшли до консенсусу щодо створення спільного освітньо-науково-дослідного центру, який би міг вирішити питання освіти та науки та підняти їх на вищий рівень та заохотити до діяльності інші іноземні університети ЄС. Ця структура може стати першим унікальним осередком, який матиме  фінансування ЄС.

Сторони домовились опрацювати ініціативу створення Карпатського центру свердловинного гірництва, який би охопив не лише нафту й газ, але й інші неенергетичні рідини – ґрунтові води, мінеральні, бальнеологічні, термічні, зелену енергетику, охорону довкілля тощо. Обговорюватимуться організаційні можливості накладання організаційних структур ЗВО, наукового та освітнього  потенціалу польського та українського університетів для ефективної діяльності осередку.

Обидві сторони будуть напрацьовувати положення для узгодження нової структури в юридичному аспекті та з міністерствами освіти. В одному учасники перемовин впевнені: спільному освітньому та науковому європейському осередку на базі наших університетів бути!

 

  • 3
  • 4