ІФНТУНГ працює задля зеленої енергетики України

Сьогодні відбулась презентація «Продукція RGC Production: випробування воднем»  Регіональної газової компанії (РГК), відомої своїми розробками інноваційних та комплексних рішень для енергетичного сектору, яка активно залучає до співпраці науковців. Станіслав Казда (директор РГК зі стратегії розвитку)  розповів, що проекти, пов'язані з зеленою енергетикою та Водневою стратегією ЄС, які передбачають скорочення до 2030 року викидів парникових газів на 55%, в тому числі в Україні, не реалізуються без наукових напрацювань та досліджень.

Європейські експерти відзначають важливість зусиль РГК щодо впровадження нових технологій в газорозподільні мережі, що робить доступними чисті види енергії1 для українських споживачів. Крім того, це – шлях до енергетичної незалежності країни. Україна має другий у Європі потенціал відновлюваної енергетики: Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області здатні забезпечити половину потреб країн Євросоюзу в електроенергії. Наша газотранспортна мережа придатна для транспортування газової суміші з вмістом до 25% водню.

У серпні РГК у співпраці з низкою українських інститутів почала практичну частину свого водневого проєкту: серію польових експериментів щодо можливості транспортування водню газовими мережами з  використанням шафових газорегуляторних пунктів  виробництва RGC Production з метою підтвердження готовності роботи із газоводневими сумішами із вмістом водню до 20%. Тестування тривали місяць на полігонах в п’яти областях України, серед яких й Івано-Франківська.

Виклики, які стосуються  зберігання і транспортування водню, стали предметом дослідження багатьох компанійній та наукових установ. До тестування водневих 2технологій та створення нормативної бази для використання водню в газорозподільних мережах залучено й Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.  Учасник презентації – проректор з науково-педагогічної роботи університету Максим Карпаш наголосив на важливості наукових розробок:

«Дуже важливо прорахувати всі можливі ризики, оцінити їх для населення, мереж, обладнання. Ми займаємось моделюванням ситуацій на основі результатів випробувань. І хоча ми сьогодні говоримо про два виклики водневої стратегії: це – ціна на водень та його зберігання й транспортування, я хочу звернути увагу на ще один. У нас відсутні фахівці, які працюватимуть з газоводневими сумішами чи іншими синтезованими газами. В університеті в рамках нової освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики» ми частково торкаємось цієї теми. Наприклад, в нас є установка по водню, де ми можемо його виробити і показати як він використовується. Але з такими темпами впровадження нових енергетичних технологій, освіта має рухатись в ногу з часом.  Мусимо надолужувати. Але з іншого боку, ми щасливі, що можемо працювати у сфері інноваційних технологій, що маємо науковий потенціал та людський ресурс».

У презентації взяли участь представники виробництв, газорозподільних компаній, експертів. Обговорювались серед іншого питання безпеки експлуатації мереж, можливості використання української газотранспортної системи для газоводневої суміші, ціни на водень.

Довідково. RGC Production – це мережа сучасних автоматизованих заводів, яка розпочала роботу в 2019 році. Зараз в Україні працює вже два виробництва проекту у Львові і Дніпрі. Кожне має потужність до 1000 газорегулюючих пунктів на рік. Третій завод буде відкрито у Вінниці до кінця 2021 року. Стратегію розвитку передбачена побудова ще трьох виробництв фітінгів, кранів та поліетиленових труб.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8