ІФНТУНГ – «КАРПАТНАФТОХІМ»: освіта та наука для виробництва

У рамках укладеного договору про співпрацю між  Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та територіальною громадою м. Калуша делегація університету відвідала ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ». Підприємство є найбільшим нафтохімічним комплексом, розташованим в західному регіоні України (м. Калуш), яке реалізує продукцію як на внутрішньому ринку, так і експортує її до Польщі, Туреччини, Молдови та Білорусі.

Важливі питання, які ляжуть в основу майбутнього договору про співпрацю між університетом та ТОВ1 «КАРПАТНАФТОХІМ», приїхали обговорити з керівництвом підприємства ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, перший проректор Олег Мандрик, проректор з науково-педагогічної роботи Максим Карпаш та директор Інституту інженерної механіки Любомир Романишин.

Під час зустрічі сторони обговорили виклики ринку праці, проходження практичної підготовки на виробництвах ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ», можливості подальшого працевлаштування випускників, що навчаються за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування», впровадження дуальної форми навчання студентів на ТОВ «КАРПАТНАФТОХІМ» з використанням його лабораторій: спікання графітів, зварювання прецизійних деталей з проведенням відповідного контролю, відновлення деталей, торцевих ущільнень.

Актуальними аспектами співпраці окреслено освітній, науковий потенціал, інноваційна та проєктна діяльність, матеріально-технічна база ІФНТУНГ. Розглядались можливості залучення фахівців та науковців університету до виконання робіт з оцінки впливу підприємства на довкілля, підготовки на базі ІФНТУНГ необхідних для обслуговування розсолопромислу кадрів, зокрема, геологів, маркшейдерів, спеціалістів з буріння. Підприємство також розраховує на підтримку ідеї розробки місцевих родовищ кам’яної солі.

Знайдеться робота й для фахівців з енергетики. Кафедра електроенергетики, електротехніки і електромеханіки Інституту архітектури, будівництва та енергетики та кафедра енергетичного менеджменту та машинної діагностики Інституту інформаційних технологій залучатимуться до розробки заходів з покращення умов експлуатації кабельних ліній, до аналітики щодо споживання реактивної енергії та визначення варіантів оптимальної компенсації реактивної потужності, до досліджень вищих гармонік та визначення заходів для їх зниження, до розробки заходів із забезпечення електромагнітної сумісності електрообладнання.

Робоча зустріч пройшла ефективно: всі ключові питання погоджено. Сторони сподіваються на подальшу плідну співпрацю.

 

  • 2
  • 3
  • 4