ІФНТУНГ допомагає університетам України стати енергоефективними

Понад 200 представників закладів вищої освіти України взяли участь у тренінгу «Енергетичний менеджмент у ЗВО», організованому Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу в межах проєкту «Тарнскордонна мережа енергетично сталих університетів» (HUSKROUA/1702 /6.1/0075, NET4SENERGY), що підтримується рамковою програмою HUSKROUA ENI CBC 2014-2020.  Мета навчання - використання передового європейського та українського досвіду задля оптимізації енергоспоживання і підвищення енергоефективності у ЗВО  України.

Актуальність  тематики – очевидна. Ціни на природний газ цьогоріч досягли рекордно високих позначок.  Для споживачів зокрема та держави загалом зараз найголовніше питання, як заощадити. А енергоефективність - це основний метод зменшення витрат. Потенціал в цій сфері наша країна має великий. І починати потрібно з університетів, які є найбільшими споживачами енергії в громадах. Крім того, енергоефективні та стійкі до змін клімату університети сприятимуть сталому розвитку місцевих громад і держави загалом.

4«Цьогорічна осінь на газовому ринку позначена нечуваним зростанням цін на цей енергоносій. Раніше літа 2023 року, скоріше за все, на допандемічний рівень цін на енергоносії ми не вийдемо. Цей газовий карантин триватиме щонайменше наступних півтора року.  Ми розуміємо, що для університетів це суттєва частина в бюджеті. Тому треба думати як зменшити енергоспоживання і досягти суттєвої економії ресурсів. І першим обов`зковим кроком до енергоефективності є запровадження системи енергетичного менеджменту», - наголосив на актуальності тренінгу проректор ІФНТУНГ, координатор проєкту Net4SEnergy, професор Максим Карпаш.   

Спочатку учасники тренінгу мали можливість ознайомитись із європейським досвідом впровадження систем енергетичного менеджменту в університетах. Своїми кращими практиками з енергоефективності поділись фахівці з Університету Мішкольца (Угорщина) - Horváth Ágnes, Технічного університету Кошице (Словаччина) - Zsolt Conka, Технічного університету Клуж-Напока, Північний університетський центр Бая-Маре (Румунія) - Zoltan Erdei.

1Про енергетичний менеджмент у громадських закладах, паливно-енергетичні баланси, енергетичний аудит, план дій сталого енергетичного розвитку як основу для побудови ефективного енергетичного менеджменту в ЗВО та досвід ІФНТУНГ у просвітництві для розвитку енергоефективної свідомості населення розповів аспірант кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Сергій Максим’юк (доповідь - https://youtu.be/ZPyH8AWd_sY?t=5358 ).

2Із  досвідом встановлення пілотної системи моніторингу споживання енергетичних ресурсів для навчальної будівлі університету, яка дозволяє отримувати дані по споживанню електричної та теплової енергії, холодної та гарячої води, температури і вологості повітря, концентрації вуглекислого газу і це все в режимі реального часу розповів доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Андрій Яворський (доповідь - https://youtu.be/ZPyH8AWd_sY?t=9691).

3Про особливості впровадження енергетичного менеджменту в університетах розповів  доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики, директор Центру енергетичного менеджменту ІФНТУНГ Ігор Рибіцький (доповідь - https://youtu.be/ZPyH8AWd_sY?t=15664).

За результатами тренінгу учасники отримають документ про проходження навчання (сертифікат) та комплект документів для впровадження системи енергетичного менеджменту в громадських будівлях (ЗВО) відповідно до вимог стандарту ДСТУ ЕN ІСО 50001.


Усі презентації доступні за посиланням - https://bit.ly/tr2N4SE

 

  • 1
  • 1
  • 1