Генеративний штучний інтелект та академічна доброчесність - виклики та перспективи

26 жовтня в конференц-залі науково-технічної бібліотеки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбувся методичний семінар, присвячений питанню використання інструментів генеративного штучного інтелекту в навчанні та викладацькій діяльності. Семінар проводив начальник відділу цифровізації та дистанційного навчання Мар'ян Слабінога.

1На семінарі було розглянуто виклики та перспективи в освітній діяльності, які створює розвиток генеративних інструментів штучного інтелекту, таких як ChatGPT. Розглянуто етичні та правові питання стосовно застосування таких інструментів, а також реакцію світової академічної спільноти в контексті академічної доброчесності. Крім того, обговорювалися практики інших українських вишів стосовно унормування політик застосування штучного інтелекту.

2До семінару в онлайн та офлайн форматах долучилося понад 30 учасників, серед них гаранти освітніх програм, керівники профільних структурних підрозділів університету, викладачі. В процесі дискусії було розкрито проблематику використання, оцінювання та перевірки робіт здобувачів освіти в різних галузях знань.

Учасники семінару зійшлися на думці щодо необхідності розробки рекомендацій стосовно застосування інструментів штучного інтелекту в навчальному процесі, викладацькій та науковій діяльності.