Фахівці ПРООН й ІФНТУНГ спільно працюватимуть над запобіганням стихійним лихам

Днями Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу відвідали представники проєкту ПРООН «Сприяння скороченню ризиків та відновленню від стихійних лих в Україні»: керівник проєкту Антоном Шевченко, радниця проєкту з питань відновлення Анна Анісімова, експертка з юридичних питань та розробки політик Анастасія Бондаренко та спеціалістка проєкту Євгенія Рудницька.

1У стінах університету гостей зустріли перший проректор Олег Мандрик, завідувач кафедри інформаційно-телекомунікаційних технологій і систем (ІТТС) Леонід Заміховський та провідні науковці кафедри.

Як відомо, протягом останніх років наша держава зазнає великої шкоди від впливу стихійних метеорологічних явищ. Зливові паводки в Івано-Франківській області в 2020 році спричинили катастрофічні наслідки: підтоплень зазнали більше 250 населених пунктів, понад 13 тисяч житлових будинків, пошкоджено понад 600 км автомобільних доріг і 249 мостів. Тому й основним завданням візиту команди ПРООН на Прикарпаття стала оцінка потреб після повені та напрацювання рекомендацій, які сприятимуть зміцненню стійкості до такого виду стихійних лих у майбутньому.

Щоб оцінити потенціал області фахівці звернулись в ІФНТУНГ, адже наш університет має великі напрацювання в цьому напрямі  та всі можливості, щоб стати основним науковим осередком з прогнозування та попередження стихійних лих на Прикарпатті. Представники ПРООН ознайомились з роботою створеного на базі університету Центру прогнозування та попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки «Прикарпаття», розробленою фахівцями кафедри ІТТС  базовою геоінформаційною системою  моніторингу стану річкових вод «ГІС-Дністер» та основними напрямками її вдосконалення щодо моніторингу додаткових гідрометеорологічних параметрів, необхідних для прогнозування паводків та оповіщення населення про загрозу їх катастрофічного розвитку.

За словами представників проєкту ПРООН «Сприяння скороченню ризиків та відновленню від стихійних лих в Україні», підходити до вирішення проблем потрібно комплексно, об’єднуючи зусилля і владних структур, і громадськості, і науковців. Тому надалі спільно працюватимуть над ефективним реагуванням й запобіганням стихійним лихам на Прикарпатті.

 

 

  • 1
  • 2
  • 2