Енергетичний менеджмент майбутнього

Після успішного проходження тренінгу та здачі іспиту для тренерів «Навчання для енергоаудиторів будівель», «Навчання для проектувальників» та «Навчання енергоаудиторів процесів»,  у рамках проекту міжнародної технічної допомоги «Навчання для енергоаудиторів і технічних дизайнерів» (TEAD) відбулась навчальна поїздка до Польщі, на яку були запрошені  доцентка кафедри фізико–математичних наук ІФНТУНГ Тетяна Мазур, та доцентка кафедри інформаційно-вимірювальних технологій Ірина Ващишак.

Метою навчальної поїздки до Польщі (міста Жешув, Краків, Красник) була зустріч з Асоціацією енергоаудиторів, на якій проводилося обговорення прагнень польських міст до досягнення кліматичної нейтральності та стратегій, які приймаються для реалізації цих цілей. Відбулася зустріч із регіональним органом влади, відповідальним за нагляд за регіональне планування й 

розподіл коштів Європейського фонду регіонального розвитку (ЄФРР). Фокус уваги учасників зустрічі зосередився на енергоефективності в будівлях та на підприємствах (цьому сприяє взаємодія з Асоціацією енергоаудиторів та розробниками сертифікатів енергоефективності).

Візит до регіонального офісу екологічного фонду в м. Жешуві був присвячений вивченню заходів з енергоефективності для окремих будівель разом із представниками обласного екологічного фонду, який здійснює нагляд за програмою державної підтримки, зокрема, йшлося про передумови проведення  енергоаудиту.

Навчальна поїздка дала можливість відвідати громадські будівлі й багатоквартирний будинок із  високим рівнем енергоефективності, ознайомитись з аналізом енергоаудитів, які лежать в основі інвестиційних рішень у цій сфері. Ознайомлення з ініціативами з енергоефективності для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) акцентувалось на фундаментальних енергоаудитах, які є рушійною силою інвестицій.

Надзвичайно цікавим виявився візит до SmogLab та Kraków Smog Alert в м. Кракові, які займаються зменшенням забруднення повітря від джерел опалення й питаннями енергоефективності в приватних будівлях, та обговорення заходів з енергоефективності, які сприяють зменшенню забруднення повітря.

Учасниці навчальної поїздки – а їх було відібрано 12 з усієї України –  відвідали комунальні підприємства, очисні споруди, де мали можливість спостерігати за впровадженням заходів з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії (аерацію, фотоелектричні станції, виробництво біогазу, виробництво електроенергії, та водоочисну станцію тощо). Також побували на вітровій електростанції. Були проведені комплексні обговорення на даних підприємствах, що охоплюють стратегії енергоефективності в операційних процесах, ініціативи з  відновлюваної енергетики та заходи з енергозбереження в будівлях.

Працюємо спільно для побудови енергетичного університету!

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 2221
  • 9
  • 99
  • 999
  • 55