До майбутнього готуються вже сьогодні

Запоріжжя й Харківщина,Чернігівщина й Дніпропетровщина, Полтавщина й Миколаївщина – така географія учасників зустрічі, що відбулась у Центрі розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» Івано-Франківського національного університету нафти і газу. Всі вони – представники агенцій місцевого розвитку, які приїхали на Західну Україну запозичити досвід роботи, що знадобиться їм для мобілізації, розбудови та відновлення власних громад. Саме вони зіткнулися зараз із численними проблемами, пов’язаними з повномасштабним російським вторгненням в Україну та руйнуваннями, які принесла війна, зі складними міграційними процесами.

Та як би не було важко сьогодні, але настане завтра – те майбутнє, в якому розгорнеться велике відновлення країни. Відтак до нього слід готуватися й планувати функціонування агенцій місцевого розвитку в нових умовах, їх активне долучення до відродження громад на основі створеної  РНБО України Концепції забезпечення національної системи стійкості та Національного плану відновлення України.

В цьому контексті велике значення має проєкт «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки», що його міська рада реалізує у тісній співпраці з «Бізнес-Інкубатором» ІФНТУНГ. Заступниця директора департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради Надія Кромкач пояснює його цінність для гостей Прикарпаття:

-Цей візит організований в рамках проекту ПРООН, який передбачає ознайомлення представників агенцій місцевого розвитку зі східних областей України з діяльністю аналогічних хабів та асоціацій в Західній Україні. Зокрема, було заплановано візит до «Бізнес-Інкубатора», щоб наші гості ознайомились з його діяльністю та проєктом, який ми спільно реалізовуємо.  Цей досвід буде дуже важливим у період повоєнної відбудови, оскільки доведеться відроджувати міста, котрі постраждали від російської агресії. Такі зустрічі сприяють комунікації та створенню зв’язків на майбутнє, стимулюють подальшу співпрацю й будуть корисними як для учасників проєкту, так і для нас.

Координаторка Центру розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор», 11завідувачка кафедри прикладної економіки Інституту економіки та менеджменту ІФНТУНГ Уляна Бережницька розповідає:

-Проєкт «Сталий розвиток МСП Івано-Франківської громади на засадах «зеленої», інноваційної, креативної економіки» реалізується в межах грантового конкурсу із системної підтримки малого й середнього підприємництва на замовлення програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Євросоюз і уряд Німеччини. Грант виконує Фонд розвитку підприємництва, а стратегічним виконавцем програми є німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

3Зрозуміло, наскільки це зараз важливо для України. Тому нашим гостям стане у пригоді й наш досвід реалізації різних проектів,  і діяльність новоствореного Центру креативної економіки і сталого розвитку. Він має кілька напрямків роботи – креативна економіка і креативне підприємництво, зелена економіка і сталий розвиток, діджиталізація бізнесу й масштабування розвитку. Тема нова й цікава, адже переваги та перспективи – за розвитком креативного підприємництва, тож прагнемо представляти наші напрацювання саме в цьому напрямку. Слід зауважити, що зараз є  багато можливостей для реалізації грантових програм, і співпраця з органами місцевого самоврядування й агенціями регіонального розвитку буде вельми  корисною.

Гостей «Бізнес-Інкубатора» насправді цікавили всі нюанси організації роботи Центру розвитку підприємництва – від залучення фахівців і до тонкощів написання грантових заявок, від стратегії пошуку партнерів і до конкретних результатів випускників програм. Тому питань було багато і навряд чи всі їх можна висвітлити впродовж одного візиту. Але початки співпраці закладено, а далі, каже Уляна Бережницька, обов’язково будуть нагоди для співпраці, адже робота триває і попереду – ще багато важливих для держави проєктів.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99