Будівництво за межами нашої уяви

Так окреслили можливості будівництва методом 3D printing д-р архітектури з Італії Андреа Палаццо та член Чеської палати дипломованих інженерів і техніків у галузі будівництва будівель Мирослав Врана з Чехії, які прибули до Івано-Франківська та за сприяння директорки КЗПО «Центр освітніх інновацій» Марії Починок зустрілись з науковцями Інституту архітектури, будівництва та енергетики та Інституту інженерної механіки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу в рамках проекту 3D printing 3DHCC для підготовки та оновлення України у сфері інвестицій, інноваційної освіти, досліджень і розробок на території України та ЄС.

«Нам важливо усвідомлювати, що до України сьогодні така велика увага, пов’язана власне з її відбудовою, з новими технологіями в будівництві, які є1 прогресивними, надійними та функціональними, - зазначив представляючи гостей ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик. – Вони вже працюють по всьому світі, перша ластівка є вже й в Україні. Сподіваємось, що такі технології запрацюють у нас на повну 2силу, а сьогоднішня зустріч стане майданчиком напрацювань для проекту можливої співпраці».

Головний меседж, який донесли до присутніх іноземні фахівці, це – недоліки використання застарілих технологій будівництва, які все ще дуже залежні від важкої фізичної праці, фахової підготовки, добропорядності й ретельності людського ресурсу. Нові технології 3D-друку здатні кардинально все змінити. Сьогодні, навіть при використанні робототехніки та передових ІТ-технологій в різних галузях, доповідь про те, що будинок можна просто «надрукувати», погодьтесь, звучить наче з області фантастики. Але такі будинки вже реально існують в Німеччині, ОАЕ, США та навіть в Україні – початкова школа у Львові. І присутні навіть потримали в руках шмат «надрукованого» бетону.  Більше того, Андреа Палаццо та Мирослав Врана переконують, що будівельна інновація зекономить час та витратність будівельних матеріалів, але при  цьому гарантуватиме міцність та екологічність в експлуатації будівлі, що це не тільки якісно, але й прибутково. А ще – це5 можливість реалізувати будь-які архітектурні форми, навіть такі, які обмежує наша уява.

Іноземні фахівці, які допомагають нам з перших днів війни, готові сьогодні інвестувати свої знання, досвід та кошти в Україну. І вони пропонують нам безцінний досвід у 3D-будівництві.

4У співпраці з ІФНТУНГ репрезентанти проекту прагнуть знайти підтримку у сфері наукових досліджень та розробок для покращення технологічних процесів, оскільки  3D-друк у будівництві ще розвивається. На порядку денному розвитку будівельної інновації все ще залишаються сейсмічні виклики, розробка нових сумішей для друку, висота будівель – поки це невисокі (одно-, двоповерхові) будинки. Варто зазначити, що ІФНТУНГ для співпраці обрано невипадково, університет готовий до такої співпраці: є відповідні спеціальності та фахівці, які швидко засвоять цей досвід та зможуть рухатись вперед і в інноваціях, і в освіті.

 Гості відвідали Центр інноваційного розвитку, ознайомились та оцінили можливості нашого університету щодо 3D-друку. На запрошення директора ІАБЕ Мирослава Мазура Андреа Палаццо та Мирослав Врана відвідали лабораторію кафедри будівництва та енергоефективних споруд ІАБЕ.

Візит іноземних фахівців дає підстави сподіватись на взаємовигідну співпрацю.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10