Без зусилля талант – лише невикористаний потенціал

В Інституті архітектури, будівництва та енергетики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, можна сказати, сімейне свято. Студентка І курсу спеціальності «Архітектура та містобудування» Софія Іванків здобула академічну стипендію імені Героїв Небесної Сотні.

Нагадаємо, що кандидувати на призначення такої стипендії можуть студенти, які своєю активною громадянською позицією утверджують ідеали та цінності Революції Гідності, мають значні успіхи у навчанні або науковій, громадській, спортивній, творчій діяльності та посідають високі рейтингові щаблі.1

Софія Іванків – саме одна з таких. Вона є представницею органу студентського самоврядування й бере активну участь у проєктах інституту, староста академічної групи, тож постійно ознайомлює інших студентів з актуальною інформацією, що відкриває можливості зростання, заохочує активно долучатися до життя університету.

Але й навчанню приділяє багато уваги, адже мріє стати хорошим фахівцем  у сфері архітектури. Хоча має широке коло інтересів, розповідає:

- Свого часу важливою частиною мого життя були музична школа та Мала академія народних ремесел. Ще зі шкільних років активно відвідувала різні гуртки, а ще була представницею соціального шкільного підприємства «Етно Код», яке займалося відновленням та популяризацією української культури. Думаю, це й стимулювало розвиток моїх творчих здібностей. До того ж отриманий досвід організації проєктів, від ідеї до реалізації, неодноразово знадобився в подальшому. Але поштовх до вибору спеціальності мені дали перемоги в конкурсах з креслення та всеукраїнських олімпіадах з трудового навчання.

Вже з перших днів в університеті хотілось не тільки вчитися, але й долучатися до культурних заходів. Це дає можливість знайомитися з цікавими людьми,  обмінюватися знаннями, зрештою, - розвивати лідерські якості.

Не дивно, що в такому ритмі життя залишається небагато часу для себе, особливо, коли твоя країна – у вогні війни: Софія без вагань робить все, що може для тих, чиє життя зруйнувало зловісне 24 лютого:

- У вільний час я займаюся волонтерством.  Беру участь в організації майстер-класів для переселенців та дітей з обмеженими можливостями. І для мене отримання академічної стипендії імені Героїв Небесної Сотні надзвичайно важливе: це дає ресурс для розвиватку та виходу на новий рівень у своїх справах, які набагато складніше реалізовувати, коли необхідно дбати про власне забезпечення.

І  Софія працює далі, крок за кроком наближаючись до своїх вершин – громадянських і професійних, бо точно знає: без зусилля талант – всього лише невикористаний потенціал.