Автономність й енергонезалежність як необхідність

Пріоритетною ціллю військових дій проти нашої держави росія обрала цілеспрямоване знищення об’єктів критичної інфраструктури, насамперед енергетичної: ракетні удари по ТЕС та ТЕЦ, пошкодження трансформаторів і ліній електропередач, обстріли атомних станцій тощо. Ці атаки країни-агресорки мають тяжкі наслідки як для цивільних, будинки яких залишаються відключеними від електрики, системи тепло- та водопостачання, так і для наших захисників. Саме тому автономність й енергонезалежність стали не мрією, а необхідністю, особливо в зоні активних бойових дій.

1У відповідь на виклики війни на кафедрі енергетичного менеджменту та технічної діагностики почали розробляти різні типи зарядних станцій на сонячних панелях для потреб ЗСУ та цивільних, які перебувають зараз у гарячих точках України в надзвичайно складних побутових умовах. Спочатку створювали простіші варіанти, від яких можна було заряджати мобільні телефони, але пізніше вирішили зробити станції з акумуляторами. Зараз у доробку фахівців три моделі зарядних станцій: мобільна станція без інвертора для зарядки гаджетів та освітлення; мобільна станція з інвертором для зарядки техніки, що живиться від 220 V у мережі змінного струму (наприклад Starlink); мобільна суперполегшена модель станції для піших переміщень (за наявності сонця дозволяє заряджати павербанки, мобільні телефони та ін.).

2Запитів на такі станції поступає дуже багато, а схвальні відгуки наших захисників показали, що така річ надзвичайно важлива й потрібна, адже допомагає підтримувати зв’язок в охоплених війною регіонах, а за потреби – забезпечувати освітлення. З початку повномасштабної війни фахівцям вдалося виготовити та передати на потреби ЗСУ і цивільних, що опинилися в прифронтових зонах, 28 станцій різного типу.

Такий вагомий внесок у нашу перемогу став можливий завдяки українсько-швейцарському фонду Ukrainehilfe GR, що профінансував виготовлення станції для цивільних, Проєкту енергетичної безпеки USAID, в межах якого на кафедрі створено інфраструктуру з монтажу та налаштування обладнання і систем сонячних електростанцій, а також волонтерам і благодійникам, які усвідомлюють, що зараз наша спільна праця стала спільною боротьбою проти ворога.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4