Знайти опору у світі, що втратив стійкість

Ці питання рано чи пізно постають перед кожною людиною. Хто вона у цьому світі? Яким шляхом прямує? Де шукати дороговказ? Найчастіше над ними доводиться замислюватись у кризові періоди життя, в часи випробувань. Що вже казати про випробування, які випали на долю Батьківщини, частинкою якої ти є…

Саме з огляду на таку гостру потребу – знайти базові опори в бутті, яке втратило стійкість, – у стінах Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулась лекція-диспут на тему «Життєві виміри молодої людини в умовах військового стану», організована доцентом кафедри суспільних наук Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Михайлом Палагнюком.

Запрошеними гостями заходу стали очільник психологічної служби університету, практичний психолог першої категорії Сергій Береза й популярний блогер, священик Української греко-католицької церкви о.Іван Гнатюк. І до обидвох у студентів назбиралося чимало питань – про дозволене й заборонене в суспільстві, про можливість прощення, про важливе й другорядне в житті, про шлях покаяння та духовні інституції, про смерть та безсмертя, навіть про пересадку органів та реінкарнацію.

Не випадково епіграфом зустрічі став вислів Омара Хайяма: «Май серце, май душу – і будеш повсякчас людиною». За великим рахунком, йшлося якраз про те, як бути Людиною повсякчас, всупереч злобі й гніву, якими вирує світ довкола, попри ті виклики, що несе із собою кожен новий день. 3Сергій Береза та о.Іван Гнатюк щиро поділилися і власним життєвим досвідом, і прикладами з найближчого оточення. Приміром, о.Іван згадав, як на початку епідемії коронавірусу змушений був шукати нові форми душпастирської діяльності і таки знайшов їх з допомогою рідної людини – створив перший блог, який став початком широкої роботи в різноманітних соцмережах і згуртував навколо себе активну спільноту фоловерів, котрі разом зі своїм духовним наставником моляться й борються за завтрашній день нашої держави. Розповів про своїх парафіян, котрі з перших днів і навіть годин повномасштабної війни в Україні взялися не тільки за вервицю, але й до зброї і за волонтерство, наповнивши власні життя глибоким сенсом і служінням великій меті.

Звісно, досвід подолання страху, болю, сумнівів – індивідуальний. Однак є й універсальні рекомендації для тих, хто опинився в складному психологічному становищі: пояснення Сергія Берези щодо необхідності звертатися по психологічну допомогу й розтлумачення різниці між психологом і психіатром було на часі.

Учасники диспуту починали свою зустріч настановою: «Нехай головним підсумком диспуту стане твоє просування на нелегкому шляху осягнення істини». А завершили – спільним твердим кроком на цій дорозі.

Довідково: під час диспуту о.Іван поділився рекомендацією для зацікавлених – переглянути фільм «Бог не помер» https://www.youtube.com/watch?v=sh6QyflwUjI.

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22