В ІФНТУНГ з’явиться Музей науки

До Івано-Франківського  національного технічного університету нафти і газу завітав Президент Малої академії наук України (МАН) Станіслав Довгий. Слід зазначити, що це вже не перший візит Станіслава Олексійовича до ІФНТУНГ, але зараз, в часі війни, він набуває особливої ваги, з огляду на ті виклики, з якими зіткнулось українське суспільство в освітній сфері. Найперше – це фізичне руйнування закладів освіти державою-агресором, а також потужна міграційна хвиля, яка буквально винесла за кордон мільйони наших співвітчизників, та переміщення великої кількості українців з окупованих і прифронтових областей до більш безпечних регіонів держави.

Проте наша Батьківщина  мужньо протистоїть руйнівникам і відбиває їхні атаки не тільки силою зброї, але й силою духу та інтелекту. Багато в чому, ця потуга залежить від освітян, науковців, тож цілком логічне об’єднання їхніх зусиль заради проєктів, котрі дадуть друге дихання поступу країни. Над тим, що можна зробити в цьому напрямку, порядкуючи вже наявними ресурсами, й міркувало керівництво університету разом з очільником МАН.3

- Ми провели серйозну бесіду з ректором ІФНТУНГ Ігорем Івановичем Чудиком та академіком НАНУ Євстахієм Івановичем Крижанівським з приводу  розвитку нашої співпраці з  університетом, - каже Станіслав Довгий. - Також розглядаємо можливість відкриття тут Центру науки, плануємо інтерактивний Музей науки з кількома лабораторіями. Ваша стратегія розвитку збігається з нашим баченням, тому я з великим оптимізмом дивлюся на наші  спільні перспективи.

-Які цілі визначаєте як пріоритетні?

- Першочергове завдання – щоб діти побачили нові можливості для навчання, які створює для них держава, а ті з них, котрі сьогодні знаходяться за кордоном, знали, що їм є куди повертатися. Тимчасово переміщеним дітям важливо забезпечити  оптимальні умови  для подолання тих освітніх втрат, яких вони зазнали. Маємо зробити все для їхнього навчання, інтелектуального розвитку та інноваційної діяльності. Бо світовий  досвід свідчить: для того, щоб країна була вільною, необхідні сильна економіка й сильні збройні сили. А для цього треба готувати інженерів, конструкторів, математиків, фізиків, дослідників, енергетиків і т.д. Саме в цих позиціях збігаються цілі Малої академії наук та ІФНТУНГ. Ми знайшли порозуміння й міркуємо над створенням плану співпраці на найближчі п’ять років.

-Тобто, насамперед, слід сфокусуватись на закладанні освітнього фундаменту для розвитку технічних спеціальностей?

- Гуманітарну складову також не можна відкинути. В силу нинішніх  обставин, важлива й психологічна наука, і створення умов для культурного та духовного розвитку, патріотичного виховання. Без цього ми точно нічого не побудуємо, а перетворимося на нашого північного сусіда. Але, заради безпеки, повинні зосередити зусилля на тих напрямках, яких потребує наша економіка та оборона. Й інноваційна діяльність ІФНТУНГ  -  саме на хвилі світових трендів та стандартів нафтопереробної, переробної галузі. Дуже важлива наукова складова – без неї не розвиватимуться відповідні галузі, відтак ми не будемо конкурентоспроможними.

4-Якщо це не секрет, розкажіть, яким бачите Музей науки в ІФНТУНГ?

-Цей проєкт вже має сім локацій. Йдеться про інтерактивний музей. На відміну від традиційних музеїв, де не можна нічого чіпати руками, тут діє інший принцип – НЕ можна НЕ торкатись. Тобто обов’язково треба брати експонати, випробовувати їх і т.д. Бо дітям зараз не цікаво роздивлятися стенди й слухати лекції – вони хочуть стати активними учасниками процесу пізнання. І ми маємо створити для них сучасні технології, щоб їм було цікаво,  щоб улюблені їхні справи чекали на них тут.

Зайве казати, наскільки близька така ідеологія колективу ІФНТУНГ, який веде активну профорієнтаційну роботу в регіоні. Тут завжди раді  вчителям та  учням шкіл, ліцеїв, коледжів, для яких організовуються екскурсії, цікаві зустрічі з адміністрацією та викладачами вишу. Найпопулярніші локації університету – Геологічний музей та Центр інноваційного розвитку, куди й завітав Станіслав Олексійович і отримав багато позитивних вражень, оцінивши потенціал колективу. Ректор університету Ігор Чудик, підбиваючи підсумки зустрічі, підкреслив:

-Для нас – велика честь приймати в стінах ІФНТУНГ Президента Малої академії наук України. Це команда, яка одержима ідеєю розвитку української молоді. Разом ми зробимо все, щоб дітей, котрі сьогодні його потребують, але мають обмеження в доступі до ресурсів, тут вчили. Щоб ми робили спільну справу на користь нашої держави.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22