Маєте інноваційні ідеї? То йдіть до нас!

Саме так і роблять винахідники-аматори й вправні фахівці, яким бракує лиш одного – професійного обладнання для реалізації своїх проєктів. Звісно, ті із них, хто знає точну адресу платформи, на якій можна втілити в життя свої задуми. Сьогодні й ви дізнаєтесь, де саме можна перетворити на дійсність свої технічні мрії.

А мова йде про Центр інноваційного розвитку Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, який відкрили за два роки до повномасштабної російської війни проти України.

Рано чи пізно він таки мав тут з’явитися, бо ІФНТУНГ об’єднує по-справжньому творчих людей, котрим необхідний осередок, який забезпечує можливості для розвитку компетенцій командного втілення в життя технічних інновацій. Таким осередком і стала сучасна навчально-виробнича 11лабораторія (Центр інноваційного розвитку), спроєктована за взірцем Fab Lab (від англ. Fabrication Laboratory - лабораторія виробництва), де кожний охочий має змогу втілити в матеріалі власні розробки. Не тільки учасники академічної спільноти, але й усі ініціативні краяни, в тому числі підприємці, можуть створити тут моделі та макети власних інноваційних задумів.

Проєктна команда із працівників ІФНТУНГ у співтоваристві з колегами з Технічного Університету Клуж-Напока – Північного Університетського Центру Бая-Маре та румунською громадською організацією «Академічна організація для досліджень, інновацій та професійного розвитку» розробили та реалізували міжнародний грантовий проєкт «Ro-Ua: Транскордонний академічний розвиток для досліджень та інновацій» у рамках Спільної  операційної програми «Румунія – Україна». Апробація проєктно-орієнтованого навчання, досягнення практичних результатів студентами та дослідниками у ході наукового пошуку, розробка новацій підприємцями, полегшення трансферу технологій, згуртовування технічно-творчих людей – такі можливості передбачено й реалізовано в ході виконання проєкту. Одним із основних його інструментів став Центр інноваційного розвитку, оскільки тут є co-working-зона із сучасними засобами проєктування, 3D-сканером, 3D-принтерами, комп’ютерною технікою, виробничим обладнанням із числовим програмним керуванням: фрезерами та лазерними граверами-різаками портального типу, токарно-фрезерним верстатом, ріжучим плоттером.

4До 2022 року Центр інноваційного розвитку був прекрасною базою для практичної підготовки студентів технічних спеціальностей і профорієнтації школярів, але війна дала поштовх до ширшого використання його потужностей на користь Збройним силам України і в допомогу волонтерам. Саме тут на початку чужинецького вторгнення, коли гостро відчувався дефіцит багатьох необхідних речей, для їх виробництва згуртувалися небайдужі волонтери й волонтерки. За одним із запитів було розроблено адаптовану до виробничих умов модель кровоспинних джгутів-турнікетів для військових. За їх запитами  було виготовлено 15 тис. турнікетів, в т. ч. нестандартних розмірів. Праця волонтерів стала хай невеличким, однак важливим внеском у нашу перемогу в ті дні, коли всі небайдужі українці взялись гуртом активно допомагати ЗСУ.

Завдяки подвигу наших захисників, Центр продовжує активно працювати. Мусимо дослухатися до слів головкома ЗСУ та розуміти, що без інновацій та активізації власного українського виробництва здобути перемогу буде складно. Центр інноваціного розвитку має можливості та обладнання, аби забезпечити розробку механічної частини та електронної начинки новацій, за необхідності може залучити експертів різних наукових напрямків та галузей економіки. Тож запрошуємо усіх ініціативних та технічно творчих краян і пропонуємо допомогу, а також готові до спільної реалізації актуальних креативних ідей.11

Щоб розпочати роботу над своїм власним проєктом у Центрі, можна ознайомитися із наявним обладнанням Центру в інформаційній системі (ro-ua.lab.nung.edu.ua), подати власний проєкт (засобами системи або заповнивши форму реєстрації стейкхолдера https://forms.gle/YwwHfEUdU4CjVY996, якщо вперше звертаєтеся до послуг Центру, та проєкту https://forms.gle/gB2132bXoJZ9fq5E8 ,якщо маєте не один проєкт,  то для кожного проєкту) або хоча б написати листа за адресою tadri.cid@gmail.com чи cid@nung.edu.ua), прийти до Центру, підтвердити свою кваліфікацію або набути необхідних навичок та реалізувати свою ідею.

База даних проєктів є спільною для всіх бенефіціарів згаданого проєкту Ro-Ua TADRI, тож можна сформувати команди однодумців, у тому числі міжнародних, для спільної роботи над проєктами, розширення можливостей сусідніх регіонів України, Румунії та Європейського Союзу. Зацікавлені? Тоді чекаємо на вас!

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222