Співпраця з Маріямполем набирає обертів!

До Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу завітали представники громади с. Маріямпіль Дубівецької ОТГ  - директор Маріямпільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Дубовецької сільської ради Івано-Франківської області Ольга Осташ, керівник ГО «Комітет з відродження Маріямполя» Володимир Боцюрко та духовний пастор маріямпільської релігійної громади УГКЦ о. Роман Дзюбак. У розмові з ректором ІФНТУНГ Євстахієм Крижанівським та першим проректором Олегом Мандриком обговорювались питання розширення співпраці  у рамках меморандуму про співпрацю з Дубівецькою об’єднаною територіальною громадою, до складу якої входить й с. Маріямпіль.

2З Маріямполем ІФНТУНГ вже віддавна пов’язують тісні наукові, освітні та ділові відносини. Тут знаходиться матеріально-технічна база Дністровського протипаводкового полігону університету з приміщенням та обладнанням, який, до слова, зараз активно розвивають. У 2012-2013 навчальному році для досліджень на полігоні  була створена Маріямпільська екологічна експедиція із студентів-п’ятикурсників спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансованого природокористування». На базі полігону проходять практику студенти різних спеціальностей.   Серед завдань ландшафтно-екологічної практики: дослідження екологічного стану компонентів ландшафту, умов, закономірностей формування та динаміки екологічних ситуацій в межах окремих природних територіальних комплексів і басейнів річок,  картографування екологічного стану природних територіальних комплексів,  класифікація джерел та видів техногенного впливу, оцінка екологічної ситуації на території дослідження тощо. Всі колосальні напрацювання об’єднали в центр прогнозування та попередження техногенно-гідроекологічної небезпеки Прикарпаття, створений наприкінці минулого року після нищівних повеней в області.

Однак, у фокусі маріямпільської делегації й інші важливі аспекти співпраці. Наприклад, найновіший проєкт "Dniester-Camp" студентки кафедри туризму Інституту1 природничих наук і туризму Анни Гузій, який  переміг у Першому конкурсі студентських туристичних стартапів, мета якого – забезпечення розвитку сталого туризму в селі Маріямпіль. Мешканці справедливо вважають місцину однією із перлин Прикарпаття. До пілотного туристичного маршруту, до якого увійде історичне місто Маріямпіль, що розповість про унікальну спадщину міста, вже долучились науковці університету.

3Крім того, на базі Маріямпільської школи планується відкрити курси робітничих професій. А ще великі перспективи співпраці відкриваються також для участі у спільних всеукраїнських та міжнародних екологічних проектах, що продиктовані сусідством виробничих потужностей ПрАТ «Івано-Франківськцемент» та ТзОВ «Ґудвеллі Україна».

 

  • 1