Працюєш - ростеш - розвиваєшся

Сьогодні в Центрі інноваційного розвитку Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – справжнє свято: тут підбивають підсумки кількарічної напруженої роботи над реалізацією проєкту, підвалини якого закладались ще 2018 року. Саме тоді виникла ідея створити на базі ІФНТУНГ навчально-виробничу лабораторію, де студенти, викладачі, дослідники та й, зрештою, всі охочі, могли б утілити в життя власні творчі  ідеї з допомогою найсучаснішого обладнання з числовим програмним керуванням.

Задум чудовий, але він потребував і новітніх засобів проєктування, й справжнього виробничого устаткування. Бо навіть найяскравіші таланти з найграндіознішими ідеями, не зможуть матеріалізувати їх без належного інструментарію. Але хто хоче сягнути вершини – знайде дорогу.

Таку дорогу до мети в ІФНТУНГ проклали через проєкт 2SOFT/1.2/86 «Ro-UA Транскордонний розвиток для досліджень та інновацій», керівником якого стала завідувачка кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Інституту інженерної механіки Леся Шкіца. Його результатом стало створення Центру інноваційного розвитку, який потужно долучився до піднесення технічної освіти Прикарпаття на вищий щабель.3

Пані Леся згадує:

-Робота над проєктом тривала з 2020 року і за цей час ми мали багато викликів, бо вже через місяць після підписання контракту розпочались обмеження у зв’язку з пандемією COVID-19. Але ми все одно працювали й над обладнанням приміщення, й оформленням належної документації, щоби все-таки створити такий центр. Позаду багато роботи, багато емоцій, багато часу, впродовж якого ми отримали такий величезний досвід, який набути за інших обставин було б неможливо, адже доторкнулися до тих сфер, з якими ніколи раніше не працювали. Від першого варіанту нашого проєкту, написаного у 2018 році, й дотепер часи змінилися кардинально. Але нині маємо результати нашої праці: ідею вдалося матеріалізувати. Це найважливіше, бо коли маєш якийсь задум, який дуже хочеш втілити, тоді й шукаєш інструменти його реалізації.

Важливою складовою успіху проєкту пані Леся вважає реноме ІФНТУНГ у науковому світі:

-Повинна бути якась історія, що тягнеться за вами, ваша репутація. І те що ІФНТУНГ – це той заклад, якому варто довіряти,  мало свій вплив. Важливою також була допомога партнерів і колектив менеджерів, на яких перетворилась команда проєкту.

4Їхні зусилля високо оцінив моніторинговий офіцер спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва програми «Румунія – Україна» Поль Іван, який ось уже два роки контролює хід роботи, а сьогодні став учасником підсумкової офлайн-онлайн зустрічі її учасників:

-Українська та румунська сторона на основі цього проєкту створили власні інноваційні центри, але румунський не такий великий і цікавий як український, проте також дає багато можливостей для румунських студентів. У ньому менший обсяг обладнання. В український центр вкладено більше коштів, зусиль, засобів. Треба відзначити, що тут утворилась чудова команда, адже ти завжди розвиваєшся, коли щось робиш.

Результатами цього проєкту я більш ніж задоволений. Він один з небагатьох, які вдалось завершити вчасно. Вражений результатами, яких ми досягли. Така співпраця дозволяє знайти нових друзів, колег, розширити коло знайомств, тож будемо сподіватися на подальше співробітництво вже в новій програмі, яку ймовірно, розпочнемо цього року. Наступний проект, який плануємо, має відкривати нові можливості також для студентів інших університетів і для учнів шкіл. 11Але в пріоритеті він і надалі матиме освіту та розвиток.

На готовності продовжити роботу у співдружності із зарубіжними партнерами наголосив також проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Ігор Чудик:

-Вже з десяток років у нас триває співпраця з румунськими колегами й нині маємо чудовий результат. Дуже довго команда ІФНТУНГ рухалась до початку реалізації такого проєкту. Було написано багато програм, планів, а сьогодні вже підбиваємо підсумок. З допомогою Інноваційного центру ми рухаємося вперед у питаннях енергетичної, екологічної безпеки, зміцнення нашої країни і дякуємо партнерам за підтримку і неймовірне визнання нашого університету. Ми готові до співпраці й будемо надалі розвивати наші добрі стосунки.

 

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22
  • 222
  • 22211
  • 9
  • 99
  • 999
  • 55
  • 555111
  • 55555