У різних країнах світу все частіше постає питання про забезпечення енергонезалежності

           У різних країнах світу все частіше постає питання про забезпечення енергонезалежності на тлі здорожчання енергетичних ресурсів та негативного впливу на довкілля. Проєктом «Партнерство Румунія-Україна для пом'якшення змін клімату» передбачено поширення інформації про альтернативні джерела енергії, які можуть стати значним кроком на шляху до досягнення енергонезалежності.

           В Україні існує значний потенціал виробництва біометану як альтернативи природному газу. Україна може забезпечити за допомогою бiометану 25% власних потреб у газі. Очікується, що український біометан може бути найдешевшим, відповідно, найбільш доступним для експорту, тож Україна зі своїми цінами посідає дуже конкурентну позицію. Загальні потужності біоенергетики в Україні — усього 111 МВт (для порівняння: у сонячної енергетики — 7,3 ГВт). Біогазовий потенціал країни тільки за використання відходів сільгоспвиробництва — 7,8 млрд кубометрів газу на рік, якщо додати до них харчові відходи — потенціал уже 9,5 млрд кубів.

           Ми можемо забезпечити за допомогою бiометану 25% власних потреб у газі. У Європі вже нині використовується 2,5 млрд кубометрів бiометану щорічно, потреби в ньому до 2030 року становитимуть 38 млрд кубів. Країнам ЄС доведеться цей газ купувати, а в нас для бiометану прекрасні можливості, Україна — найбільша аграрна країна в Європі, крім того, у нас розвинена газова магістральна мережа. Українська біоенергетика відіграє значну роль у розвитку відновлюваних джерел енергії.

 

News Images

PHOTO GALLERY
Додаткова інформація