Проєкт сприяє підвищенню обізнаності, зокрема, щодо екологічних питань

Проєкт «Партнерство Румунія-Україна для пом’якшення зміни клімату» сприяє підвищенню обізнаності, зокрема, щодо екологічних питань, енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. В Україні розвиток ВДЕ може посилити енергонезалежність. Україна здатна до 2030 року досягти 50% електрогенерації з ВДЕ в енергетичному балансі Українські експерти вважають, що зростання генерації «чистої» енергії може значно посилити енергонезалежність країни та сприятиме впровадженню «Зеленого» курсу. Загальним трендом повоєнного розвитку буде збільшення долі електроенергії з ВДЕ в загальному енергобалансі.

Цьому сприятимуть усунення фінансових і законодавчих обмежень розвитку відновлюваної генерації, розширення можливостей експорту електроенергії з ВДЕ та врахування «Зеленого» курсу. Серед основних принципів майбутнього відновлення є дотримання екологічних стандартів та застосування «зелених» технологій. Україна пропонує побудувати 3,5 ГВт гідроелектростанцій і насосних гідроелектростанцій, локалізувати виробництво обладнання для ВДЕ, такого як вітрові вежі, трансформатори, кабелі, електролізери, батареї.

Крім того, у планах будівництво більш як 30 ГВт потужностей ВДЕ для виробництва H2 та розвиток виробництва біопалива. Можливими джерелами фінансування «зеленого» відновлення  можуть стати відшкодування збитків від агресора, кредити та гранти від ЄС, ефективні українські й міжнародні бізнес-проєкти в енергетиці та екології.

 

News Images

PHOTO GALLERY
Додаткова інформація