Замість кубометрів – кіловат-години: ІФНТУНГ долучився до Energy Freedom

Нещодавно найбільша в Україні бізнес-спільнота енергетичних компаній – Клуб енергетики (Energy Club), запустила новий проєкт – Energy Freedom. Це – дискусія найвпливовіших людей в галузі енергетики - представників профільних університетів, урядових структур, органів центральної влади, народних депутатів, керівників компаній та провідних галузевих експертів. І вже не вперше, на запрошення Клубу енергетики, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу долучається до Energy Freedom. Бо, на переконання організаторів, саме в університетах, зокрема в ІФНТУНГ, є багато науковців, які можуть запропонувати новаторські рішення, що виведуть компанії галузі на новий рівень.

1Цього разу під час Energy Freedom експерти дискутували на тему «Що дасть споживачам вимірювання газу у кіловат-годинах замість кубометрів?» Одним зі спікерів був проректор ІФНТУНГ, професор Максим Карпаш, який спільно з колегами-науковцями університету більше десяти років займається проблемами контролю якості природного газу і має достатній багаж знань у цій сфері. В обговоренні також взяли участь провідні галузеві експерти, зокрема: Геннадій Рябцев, енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів НТЦ «Психея»; Євген Нацвін-Степанов, перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів; Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова; Максим Білявський, директор з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»; Андрій Курмаз, заступник голови Асоціації газового ринку; Олексій Кривенко, аналітик ТБ «Українська енергетична біржа».

2Дискусія головним чином торкнулася обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії», який передбачає переведення всіх операцій з газом в Україні на нову систему обліку – у кіловат-годинах. Перехід на електричну шкалу вимірювання  насамперед є необхідною умовою інтеграції до європейського газового ринку.

Після ухвалення закону перед українцями постали питання: чи потрібно встановлювати нове обладнання? Хто вирахує? Скільки кіловат в одному кубі спожитого газу? Чи не буде тут обману? Пояснення від галузевих експертів – у програмі: