Єдиний енергетичний фронт: Україна стала членом «енергетичного Євросоюзу»

Історична подія! Енергетична система України повністю синхронізована з енергомережою континентальної Європи ENTSO-E! Відповідне рішення було ухвалено об’єднанням системних операторів ENTSO-E ще 11 березня, а вчора, 16 березня, завершили фізичне об’єднання систем.

За 21 день роботи в умовах війни, Україна довела свою самодостатність також і у енергетичній сфері. І це тільки початок нашої перемоги! Відтепер Україна і Європа становлять єдиний енергетичний простір, єдиний енергетичний фронт, де спільно підсилюватимуть роботу одне одного.

Відзначимо, що Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу як єдиний в Україні заклад вищої освіти енергетичного спрямування з поглибленим вивченням особливостей роботи в нафтогазовій галузі доклав чимало зусиль для того, аби це стало реальністю. Адже енергетична безпека держави завжди була лейтмотивом діяльності науковців нашого університету.

Синхронізація української енергосистеми з європейською зменшить вплив росії на центральну та західну Європу в енергетичному секторі, а також підвищить рівень енергетичної безпеки у всьому регіоні. Після закінчення війни синхронізація відкриє і для України, і для Європи широкі можливості для розвитку енергетичного ринку, переходу на відновлювані джерела енергії та зміцнення енергетичної безпеки Європи! Зокрема, прихід на український ринок європейських виробників та постачальників електроенергії сприятиме підвищенню конкуренції та розвитку ринкових механізмів, збільшить інвестиційну привабливість української енергетичної галузі. Українські виробники електроенергії отримають  фізичну можливість для експорту своєї електроенергії в Європу та зможуть полегшити повний перехід європейських країн на відновлювані джерела енергії.

Довідково. НЕК «Укренерго», як український оператор системи передачі (ОСП), здійснювала заходи із підготовки нашої енергосистеми до синхронізації з ENTSO-E з 2017 року, коли було підписано Угоду про умови майбутнього об’єднання. За цей час проведено тестування енергоблоків українських АЕС, ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, створено математичну модель енергосистем України та Молдови, на основі якої Консорціум ОСП ENTSO-E провів дослідження статичної та динамічної стійкості енергосистем України та Молдови при роботі з мережею континентальної Європи. Результати дослідження довели технічну можливість синхронізації.

Впродовж пʼяти років сукупні інвестиції в розвиток енергетичної інфраструктури, зміцнення ІТ-інфраструктури та кіберзахисту сягнули понад 700 млн євро, а Україна виконала всі ключові технічні умови для інтеграції до ENTSO-E.

24 лютого 2022 року НЕК «Укренерго» від’єднала українську енергосистему від мереж Росії та Білорусі. В цей же день російська армія напала на Україну. Але, незважаючи на активні бойові дії, НЕК «Укренерго» впродовж трьох днів успішно провела випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі. Після завершення випробувань Україна відмовилася відновлювати паралельну роботу з енергосистемами російського агресора та Білорусі. Натомість НЕК «Укренерго» подало заявку щодо прискореної синхронізації з європейською енергосистемою. Вона була підтримана міністрами енергетики країн ЄС та об’єднанням системних операторів ENTSO-E.