Відбулося офіційне відкриття міжнародного семінару «Розвиток місцевої культури та  культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів»

 

21 лютого 2023 року відбулося офіційне відкриття міжнародного семінару «Розвиток місцевої культури та  культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів», що проводиться в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях». 

Проєкт «Карпатський культурний шлях» впроваджується громадською організацією «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» в партнерстві з Центром розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту (Румунія) та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (www.huskroua-cbc.net). Проєкт співфінансується Європейським Союзом.

До учасників семінару з привітальним словом виступили:

Марія Ковалів - заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту відзначила, що учасники семінару будуть мати можливість ознайомитись з теоретичним курсом в сфері культури та туризму, створення та промоції культурних маршрутів, поділитися та обмінятися практичним та науковим досвідом, новими напрацюваннями в сфері культури і туризму, започаткувати сталу співпрацю задля якісного управління культурною спадщиною та використання її для добробуту громад, сприяти створенню й розбудові Карпатського культурного шляху. Також зазначила, що незважаючи на ті випробування, що випали нам у зв’язку із російською агресією щодо України, бенефіціари та учасники проєкту працюють та вболівають за збереження культурної спадщини та розвиток нашого карпатського краю.

Раду Біг виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту (Румунія) виклав ствердні сподівання, що та основа, котра закладена при розробці Карпатського культурного шляху буде стало працювати протягом 20-30 років.

Олег Мандрик перший проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, доктор технічних наук, професор вказав на важливості транскордонного співробітництва при реалізації проєкту задля збереження та просування культурної спадщини. 

Стеліяна Кожокаріу експерт Міністерства підприємництва та туризму Румунії висловився, що з їхньої сторони будуть докладені максимальні зусилля з популяризації та просування Карпатського культурного шляху.

Олександр Зрайко начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації вказав на важливість реалізації даного проєкту в такий доленосний для України час та його перспективність в переможній Україні.

Оксана Шийчук експерт Представницького офісу спільного технічного секретаріату Програми ТКС ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 відзначила, що проєкт є зрілим та професійним з точки зору проєктного менеджменту. Адже його реалізація розпочалася під час пандемії коронавірусу, потім повномаштабне вторгнення, але незважаючи ні на що проєкт продовжує свою роботу.

Марія Ковалів – заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту ознайомила учасників міжнародного семінару з проєктом «Карпатський культурний шлях», окреслила основні завдання, заходи та досягнення проєкту. 

Опісля, Олександр Коваль – старший викладач факультету туризму та міжнародних комунікацій Ужгородського національного університету, тренер для всіх стейкхолдерів даного заходу провів Сесію 1:«Культурна та природна спадщина» та Сесію 2: «Культурний туризм».

Віталій Передерко – начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської обласної державної адміністрації доповів про розвиток культурного туризму в Івано-Франківській області.

Людмила Архипова – завідувач кафедри туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, координатор проєкту ознайомила із результатами соціологічних опитувань культурно-історичних об’єктів та відвідувачів Івано-Франківської та Закарпатської областей України.

Теофіл Іванчук – експерт з туризму Організації з управління напрямками повіту Марамуреш презентував інформацію про розвиток культурного туризму в повіті Марамуреш.

Раду Біг – виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту, координатор проєкту (Румунія) проінформував про результати соціологічних опитувань культурно-історичних об’єктів та відвідувачів повіту Марамуреш Румунії.

22-23 лютого 2023 року продовжить роботу міжнародний онлайн-семінар «Розвиток місцевої культури та культурного туризму шляхом створення й промоції культурних маршрутів»  в рамках проєкту «Карпатський культурний шлях».

Марія Ковалів – заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту, ознайомила учасників семінару з теоретичним курсом «Культурні маршрути (шляхи)» а саме: суттю та визначенням культурних маршрутів; плануванням та організацією культурних маршрутів; створенням та діяльністю мережі культурних маршрутів; європейською політикою розвитку культурних маршрутів (європейським, українським, румунським законодавством). 

Із  Концепцію Карпатського культурного шляху та презентацією Карпатського культурного шляху ознайомили присутніх Марія Ковалів – заступник голови громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)», менеджер проєкту, Володимир Бурденюк – координатор проєкту громадської організації «Асоціація економічного розвитку Івано-Франківщини (АЕРІФ)» та Раду Біг – виконавчий директор Центру розвитку малого та середнього бізнесу Марамуреського повіту, координатор проєкту (Румунія).

Далі для стейкхолдерів заходу надзвичайно цікаво, змістовно та, викликаючи бажання відвідати, із використанням мультимедіа, презентовані об’єкти Карпатського культурного шляху.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4