Від енергоефективності оселі – до енергетичної незалежності держави!

«Основне завдання нашої роботи – зробити енергетично самодостатніми громади Прикарпаття - з такою метою фахівці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу розпочали серію навчань із енергоефективного менеджменту осель та громад Прикарпаття. Перший семінар на тему «Як знизити витрати на комуналку?» провели в Івано-Франківській обласній державній адміністрації. Завдяки тому, що навчання проводилось в режимі онлайн, вдалось об’єднати всю область, а це  - понад півсотні представників територіальних громад .

З учасниками семінару від ІФНТУНГ спілкувались: проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш, директор Центру енергетичного менеджменту університету, доцент Ігор Рибіцький, доценти кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Андрій Яворський та Віталій Цих. Від Івано-Франківської ОДА в обговоренні взяли участь заступник голови облдержадміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Богдан Футерко та радник голови ОДА Сергій Кузан.

Фахівці ІФНТУНГ переконані та вкотре наголосили, що Івано-Франківська область має всі можливості для того, щоб стати енергоефективним центром нашої держави. Однак, щоб це реалізувати, ОТГ потрібно вирішити низку важливих питань: споживання енергії, облік витрат на енергоносії, запровадження заходів із забезпечення енергоефективності тощо. Першим кроком до цього є безперервна комунікація і роз’яснювальні заходи для представників громад. Так, експерти університету фахово роз’яснили громадськості про основні аспекти та фактори, що впливають на зростання тарифів на енергоносії, принципи формування ціни у платіжках за газ для населення, як правильно обрати постачальника енергоресурсів, надали практичні поради за темою «енергозаощадження – енергообстеження». Також наголошувалося на важливості енергоаудиту при дотриманні містобудівельних норм та можливостях для громад і мешканців. Детально йшлось про державну програму «Енергодім» та «Теплі кредити» для приватних домогосподарств, ініціативу ЄС «Угода мерів» для громад.  

Загалом усі спікери акцентували увагу на важливості роз’яснювальних заходів для жителів краю та запропонували ініціативу «Центр аутсорсингу з енергоменеджменту» для ОТГ. 

Надалі фахівці планують їздити на місця – в кожну громаду – і там поширювати знання і досвід із енергоефективного менеджменту.

Додамо, що наш університет є провідним ЗВО щодо зниження енергоспоживання й має чималі наукові напрацювання. Зокрема, в університеті встановлено унікальну  систему моніторингу споживання енергетичних ресурсів, яка є передовою як в Україні, так і в європейських державах. Тому, Університет нафти і газу готовий ділитись досвідом ефективного управління енергетичними ресурсами з громадами. Також в ІФНТУНГ створено Центр енергетичного менеджменту, серед основних завдань якого: розроблення системи енергетичного менеджменту в університеті відповідно до вимог ДСТУ ISO 50001 та поширення досвіду для інших закладів; упорядкування роботи в університеті щодо обліку енергетичних ресурсів з подальшим аналізуванням і прогнозуванням; надання послуг з енергетичного аудиту; професійна підготовка й атестація осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності й обстеження інженерних систем; техніко-економічне обґрунтування та супровід проєктів енергоефективності та відновлюваних джерел енергії тощо. Новостворений Центр буде ще тісніше співпрацювати з ОТГ, щоб в майбутньому досягнути енергетичної незалежності регіону.

Більше про енергетичний розвиток ОТГ та як цьому сприяють фахівці нашого університету:

  • 4
  • 1
  • 2
  • 3