Свято розвитку державної мови

До Дня української писемності та мови, яке справедливо вважається святом розвитку державної мови та відзначається з 1997 року в Україні 9 листопада, в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу за організації Центру культури і дозвілля студентів відбувся літературно-мистецький калейдоскоп: «… Одна вона у нас така - уся співуча і дзвінка…».

Із вступним словом до учасників онлайн-заходу – а це майже 70 студентів з інститутів нафтогазової інженерії, економіки та менеджменту, гуманітарної підготовки та державного управління, звернулась працівниця ЦКіДС Любомира Яремійчук. Модераторка нагадала присутнім про вагомість розвитку української мови в наші дні, окреслила основні вектори становлення української мови як державної та здійснила короткий історичний екскурс у минуле українського книгодрукування.

Активну участь у дійстві брали й студенти. З їхніх уст звучала українська поезія – авторський вірш про мову студента гр. ГР-20-2 (ІНГІ)  Івана Косюка, вірш «Молитва» у виконанні студентки гр. ІС-18-1 (ІГПДУ) Юлії Коропецької  й ін.

Серед цікавинок літературно-мистецького калейдоскопу – тематичне відео, змонтоване провідним інженером ЦКіДС Олексієм Морозовим, та вікторина з  питаннями  про Нестора Літописця, виникнення кирилиці, Пересопницьке Євангеліє та інші рукописні пам’ятки староукраїнської мови, про першого упорядника українського правопису Мелетія Смотрицького, про українських першодрукарів, зокрема й на території сьогоднішнього Прикарпаття.

Кілька митей з відео до Вашої уваги:

123467

Онлайн-зустріч виявилась дуже пізнавальною, а увесь захід був просякнутий шляхетною настановою – шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її  протягом усього життя!

Довідково. День української письменності та мови — свято, яке щорічно відзначається в Україні 9 листопада. Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». Згідно з православним календарем, у цей день вшановується пам'ять преподобного Нестора Літописця.

У День української писемності та мови традиційно:

  • покладають квіти до пам’ятника Нестору Літописця;
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
  • заохочують видавництва, що видають літературу українською мовою;
  • стартує Міжнародний конкурс знавців української мови;
  • пишуть Радіодиктант національної єдності.

УВАГА! Цьогоріч автором тексту та читцем Радіодиктанту національної єдності буде культовий український письменник, поет, перекладач та наш земляк Юрій Андрухович.

  • 4
  • 2
  • 1
  • 3