Студенти ІФНТУНГ – учасники Літньої школи NAWA SPINAKER

У другій декаді травня чотири студентки Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу взяли участь в проекті «Second Edition of the International School at AGH» міжнародної програми NAWA SPINAKER в Краківській гірничо-металургійній академії імені С. Сташица (AGH). Проект NAWA SPINAKER, яким від AGH опікується  завідувач кафедри Буріння та Геоінженерії,  проф. Ян Зяя, об’єднав учасників   з чотирьох країн – Сербії, Азербайджану, України та Боснії і Герцоговини. 

Метою програми SPINAKER є інтернаціоналізація польських вищих навчальних закладів та науки шляхом фінансування проектів, спрямованих на підвищення інтересу до пропозиції освіти у польській науці та вищих навчальних закладах серед іноземних студентів та докторантів, розширенні пропозиції інтенсивних міжнародних освітніх програм.

Можливістю взяти участь у такому цікавому та пізнавальному міжнародному заході студентки  ІФНТУНГ –  Єлизавета Світлична (гр. НІВ-21-2, ІНГІ), Ольга Курч1 (гр.НІВ-20-1, ІНГІ), Ірина Смик (аспірантка кафедри екології, ІПНТ) та Тетяна Федорів (гр. КІм-22-1, ІІТ), завдячують рідному університету та директору Інституту нафтогазової інженерії, проф. Олегу Витязю, якому учасниці одностайно висловили окрему подяку за бездоганну організацію та проведення стажування.

Після повернення вони діляться своїми враженнями від участі в проекті:

  • Єлизавета Світлична (ст. гр. НІВ-21-2, Інститут нафтогазової інженерії):

«Літня школа SPINAKER – це гарна можливість відчути себе студентом іноземного вищого навчального закладу, дізнатись нову інформацію про новітні технології буріння свердловин та видобування вуглеводнів в Польщі та пірнути з головою у польську культуру. Це неймовірний досвід і позитивні спогади на все життя. Також було дуже цікаво побачити супер комп’ютер PROMETHEUS та побувати на заводі ARCHON.

Надзвичайно вразив Ойцовський національний парк, який був у нашій програмі приємним сюрпризом. Щиро вдячна польській стороні за теплий та дружній прийом та нашій стороні за чітку організацію та підтримку».

  • Ольга Курч (ст. гр. НІВ-20-1, Інститут нафтогазової інженерії):

2«Я завжди мріяла про таку студентську поїздку і дуже вдячна організаторам за таку можливість. Враження від участі в літній школі SPINAKER , адже вони незабутні! Краків зустрів мене привітно: польська сторона допомогла з поселенням в гуртожиток «Акрополь» з гарними умовами  проживання. У мене був час на відпочинок, знайомство з іншими учасниками та вивчення програми. 

В перший день ми отримали стипендію, вітання та подарунки.  Ми мали можливість відвідувати лекції та цікаві екскурсії лабораторіями університету AGH. Був час і на прогулянки визначними місцями Кракова. Найбільше мені сподобалася екскурсія на завод бурового обладнання ARCHON. Ми мали можливість спостерігати за виготовленням бурових труб та доліт, а також ознайомитися із буровими установками. Після екскурсії –  пікнік на території заводу. 

Особливо запам’ятався останній день програми – подорож в Ойцовський національний парк. Вражаюче!  І найголовніше – я3 отримала цінний досвід та знання, які знадобляться мені у професійному майбутньому».  

«Протягом тижня, здійснюючи стажування в рамках Літньої школи SPINAKER у Гірничо-Металургійній Академії імені Станіслава Сташица в Кракові, я здобула багато нових знань і практичних навичок. Особливо цінними стали знання з сучасних безтраншейних технологій, методів будівництва та реконструкції газопроводів. Останні представляють інноваційне та екологічне рішення у нафтогазовій промисловості.

Крім того, насичений навчальний процес, успішно доповнився добре організованим дозвіллям, яке включало в себе екскурсію містом Краків, що дало можливість поглибити розуміння культури і історії Польщі. Також я мала унікальну можливість відвідати завод ARCHON і насолодитися неймовірним краєвидом Ойцовського національного парку».

«Ніколи не думала, що побачу суперкомп’ютер PROMETHEUS на власні очі. Він заворожує своєю величністю та масштабом. Величезна кількість різних
портів, кабелів, індикаторів, система водного охолодження та шум працюючих вентиляторів заворожує. Імпонує його обсяг пам’яті, швидкість обчислення та загальна потужність, яку він може виробляти. Під час відвідування компанії ARCHON зацікавила технологія з’єднання двох труб, виготовлених з різних металів, шляхом спаювання їх під дією високої температури (близько 1000°C). І цей процес займає всього 1хвилину! Вдячна всім причетним за можливість побувати в Кракові і дізнатися багато цікавого
».

 

 

  • 1
  • 2
  • 3