Студентка ІФНТУНГ стала амбасадоркою басейну Дністра!

Напередодні Міжнародного дня Дністра, який щорічно відзначають в останню неділю травня, Дністровське басейнове управління водних ресурсів вперше визначило та нагородило «Амбасадора басейну Дністра». Ним стала студентка другого курсу спеціальності «Екологія»  Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Марія Тємченко. Переможниця отримала статуетку амбасадора і сертифікат на 15 000 гривень для реалізації власної програми заходів.

1Щоб взяти участь конкурсі, всі учасники мали розробити і надіслати на розгляд комісії свою річну програму Амбасадора. Після розгляду всіх заявок та ознайомлення з описаними програмами, комісія визначила програму Марії найбільш обґрунтованою й готовою до практичної реалізації. В основі програми новообраної амбасадорки – залучення екосвідомої молоді для покращення екологічного стану Дністра. «На мою думку, одним з найефективніших методів популяризації басейну Дністра, є залучення до цього процесу молоді, а саме студентів. Також моя програма спрямована на підвищення екологічної свідомості серед місцевого населення», - розповідає Марія.

Для реалізації програми Марія запропонувала провести заходи, які включають:

1.Формування освітньої програми: проведення конференції, долучивши до участі і обговорення студентів.

2.Проведення дослідження. Залучивши до процесу студентів або школярів, це не тільки підвищує інтерес до вивчення басейну річки, але й дасть змогу знайти шляхи покращення становища.

3.Туристичний похід. Невелика прогулянка з корисною розмовою про стан Дністра, забруднення та методи поліпшення стану.

4.Створення блогу. Таким ресурсом можна охопити більшу кількість людей і їхню увагу, залучити населення до обговорення.

5.Благодійна акція. В рамках акції пропоную висадити рослини. Наразі актуальною проблемою є вирубка дерев, така акція хоч і є маленьким, але важливим кроком в рятуванні річки.

Відзначимо, що Марія в межах своєї спеціальності досліджує гідросферу, зокрема річок і басейнів. І, за словами студентки, робота в якості амбасадора басейну Дністра дасть можливість не лише розширити свої знання, але й долучитися до захисту та збереження басейну. «Я бачу свою роль амбасадора басейну Дністра як можливість не тільки збагатити свій досвід, але й поширити усвідомлення про важливість охорони та збереження водних екосистем. Хочу підтримувати ініціативи та програми, спрямовані на збереження чистоти води, боротьбу з забрудненням та підвищення екологічної свідомості серед населення», - додає Марія.

2Відзначив роботу студентки й голова Басейнової ради Дністра, перший проректор університету Олег Мандрик. «Ми пишаємося такими розумними та ініціативними студентами й розуміємо, що за ними – майбутнє! Тому стараємося максимально підтримувати їхні ініціативи й ідеї. А статус амбасадора дозволить нашій молодій екологині не лише втілити свої цікаві ідеї, а й протягом року активно долучатися до роботи Дністровського басейнового управління водних ресурсів, лабораторії моніторингу вод, Дністровської комісії тощо», - зазначає перший проректор, професор Олег Мандрик.

Нагадаємо, що організаторами конкурсу є: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Державне агентство водних ресурсів України, Дністровське БУВР спільно з проєктом ЄС EU4Environment - Водні ресурси та дані про навколишнє середовище.

 

 

  • 1
  • 2