Студент ІФНТУНГ став переможцем конкурсу архітекторів-дизайнерів у Меджибожі!

Активна участь студентів та магістрантів спеціальності «Архітектура та містобудування» Інституту архітектури, будівництва та енергетики у різноманітних конкурсах свідчить про їхній великий творчий потенціал, а переможці цих конкурсів заявляють про високу кваліфікацію викладачів кафедри архітектури та містобудування ІАБЕ, які навчають студентів відповідних компетенцій.

Одним з таких переможців став студент 4-го курсу Володимир Фернюк (гр. АМ- 17-2, керівник проєкту - ст. викладач кафедри АіМ Тетяна Скрипин), який минулого року разом з майже 40 студентами-архітекторами ІАБЕ взяв участь у конкурсі Меджибізької ОТГ (Хмельницька обл.) щодо просторового облаштування території біля Меджибізької дитячої школи мистецтв (ДШМ) з призовим фондом 10 тис. грн. Метою конкурсу-проєкту було інфраструктурне облаштування території, яка знаходиться поряд із туристичним об’єктом – фортецею.

Серед поставлених перед конкурсантами завдань – вирішення проблеми якісної інфраструктури біля Державного історико-культурного заповідника «Меджибіж»,2 облаштування території біля Меджибізької дитячої школи мистецтв та парковки із супутньою інфраструктурою; впорядкування території на основі архітектурно-дизайнерських рішень, які б не дисгармоніювали з архітектурою фортеці.

Технічні завдання теж були не з легких. Слід було передбачити такі об’єкти інфраструктури, як паркувальні місця для легкових автомобілів та велосипедів, автозаправка для електромобілів, сувенірне містечко, доріжки, відеокамери, ліхтарі, місце для сміттєвих баків та елементи ландшафтного дизайну тощо.

Крім того,  до журі конкурсу були залучені фахівці в галузі архітектури і дизайну та керівники органів місцевого самоврядування. Для визначення кращих проектів враховувались також думка громадськості.

На розгляд організаційного комітету зі всіх робіт було відібрано 22 проєкти. Тож тим вагомішою виглядає перемога Володимира Фернюка, проект якого увійшов до відібраних робіт та посів ІІІ місце. Інші учасники отримали за участь в конкурсі заохочувальні сертифікати.

Вітаємо переможця та кафедру архітектури та містобудування з перемогою! Пишаємось! Так тримати!

1Історична довідка. Меджибіж – селище міського типу, центр Меджибізької селищної об’єднаної територіальної громади. Перша письмова згадка про містечко «Межибоже» в Іпатіївському літопису в 1146 р. З XII ст. відоме як місто «Побужжя», що мало торгові зв’язки з поселеннями Волині та Київщини. З 1444 р. Меджибіж – центр округу Речі Посполитої. У 1593 р. король Сиґізмунд III Ваза надав маґдебурзьке право. З 1730 р. містечко стало центром володінь Чарторийських. з 1842 р. Меджибіж – центр 4 округу військових поселень Подільської губернії.  Містечко лежало на «Чорному шляху», тому тут зведено потужний замок, який вперше згадується у 1516 р. Зараз у замку-фортеці діє ДІКЗ «Межибіж».

Також Меджибіж – хасидська Мекка. Паломники зі всього світу, а надто з Ізраїлю та США, приїздять сюди на могилу Бешта – засновника свого релігійного іудейського руху.

 

  • 3
  • 4
  • 5