Спеціальність майбутнього

У рамках святкування 54 річниці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулась урочиста посвята у студенти першокурсників освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики», яка впроваджується в університеті уже другий рік за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Посвята у студенти відбулася на європейський маневр: символічні цвяхи 150-ки вручив кожному першокурснику гарант освітньої програми, проректор університету Максим Карпаш.

1Це лише другий рік набору на освітню програму, а попит на майбутніх випускників уже є великий. «Ми вже отримуємо запити від представників промисловості, що вони шукають студентів, але ми також розуміємо, що відпускати їх з другого курсу не можемо. Світовий консенсус у сфері енергетики сьогодні наступний: у 2024 році, за багатьма оцінками, пік споживання нафти уже буде пройдений, а пік споживання відновлюваних джерел енергії якраз почнеться. І ми розуміємо, що за тими студентами, які зараз у нас навчаються і в найближчому майбутньому стануть випускниками, ринок буде стояти в черзі», - каже гарант освітньої програми Максим Карпаш.

Про затребуваність таких фахівців свідчить і присутність на заході стейкхолдерів освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики». Серед них - виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин та директор  енергосервісної компанії «Адамсон» Ярослав Свідрак.

2Привітав студентів ректор університету, академік НАН України Євстахій Крижанівський. За його словами, університет доклав і зараз докладає чимало зусиль, щоб зміцнити нашу енергетичну незалежність держави. «Показаво, що попри своє нафтогазове спрямування, ІФНТУНГ не сторониться й від інших проблем: екологічних, економічних, гуманітарних. Наші викладачі та науковці працюють й у сфері відновлюваних джерел енергії, над подоланням негативних екологічних явищ, спричинених добуванням і використанням вуглеводнів, відкривають нові освітні програми. Відновлювана інженерія важлива не лише для університету, а й для держави на світу. А цією освітньою програмою ми розпочинаємо системну підготовку фахівців у цій сфері», - наголосив Євстахій Крижанівський.

3У режимі онлайн долучився до привітань керівник USAID Проєкту енергетичної безпеки Дін Вайт. Він нагадав, що понад рік тому Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) вирішило підтримати програму «Інженерія відновлюваної енергетики» з кількох причин: допомогти задовольнити попит енергетичного сектору на кваліфікованих спеціалістів, та заповнити прогалини між освітніми можливостями українських університетів та попитом стрімко зростаючого сектору відновлюваної енергетики на фахівців з практичними знаннями та навичками. «Переконаний, що після закінчення цієї освітньої програми ви вийдете на ринок праці з пакетом конкурентних переваг: це будуть високий бал диплому, практичні навики, набуті в професійно обладнаних лабораторіях, перелік стажувань і практик у найкращих українських енергетичних компаніях, репутація університету та освітньої програми з інженерії відновлюваної енергетики, що імплементується USAID через Проєкт енергетичної безпеки», - зазначив Дін Вайт.

У порівнянні з минулим роком, коли на щойно започатковану програму вступили шість студентів, цьогоріч кількість першокурсників збільшилася вдвічі - до тринадцяти (серед них 5 дівчат), що є доброю тенденцією.

3Самі студенти не приховують своїх вражень від перших днів навчання в університеті. Першокурсник Максим Ковбанюк вважає, що з таким фахом можна багато досягти та втілити свої мрії в реальність: «За відновлюваною енергетикою майбутнє. Обрав саме цю спеціальність, бо переконаний, що в цій сфері можна збудувати успішну кар’єру». І вже з першого курсу студент задумується над тим, як покращити екологію держави та внести свій вклад у розвиток відновлюваної енергетики.

Студенти кажуть, що це не лише перспективно та затребувано, але й цікаво та захопливо. Ще б пак! Бо ж хто зі студентів не мріє навчатись і практикуватись в лабораторіях світового рівня з викладачами-практиками провідних українських і європейських університетів, брати участь у міжнародних проєктах і, зрештою, здобути професію майбутнього?! Те, що досі студенти бачили лише в інтернеті, нині  можуть перевірити як це працює наочно. Для навчання й практики студентів освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики» в університеті відкрили сучасні лабораторії й аудиторії. Це стало можливим завдяки гранту від USAID Проєкту енергетичної безпеки. Лабораторії оснащенні найсучаснішим навчальним обладнанням для гідроенергетики, біоенергетики, тут є геліоколекторна станція, вітрогенератор, власна сонячна електростанція, навчальні стенди тощо. Крім того, відкрито сучасний комп’ютерний клас зі спеціалізованим ліцензійним програмним забезпеченням.

Довідково. USAID Проєкт енергетичної безпеки працює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством для підвищення енергетичної безпеки України, трансформації енергетичного сектору країни у сучасний, орієнтований на ринок та інтегрований з ЄС фактор зростання. Мета Проєкту - посилення енергетичної безпеки України через паралельні інвестиції у сектори електроенергії, газу, централізованого теплопостачання та відновлюваної енергії. Дізнатися про Проєкт більше можна на сайті Проєкту https://energysecurityua.org та офіційній сторінці Проєкту у Facebook - https://www.facebook.com/usaidesp/

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5