Професор з Мюнхена планує навчати українських студентів методам неруйнівного контролю

Сьогодні до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вдруге завітали німецький вчений, дослідник, фахівець з неруйнівного контролю й друг України, проф. Технічного Університету Мюнхена (TUM) Крістіан ГРОССЕ та доц. Ольга ПОПОВИЧ (випускниця ІФНТУНГ). 

Німецький викладач прочитав для студентів та магістрів спеціальності 192 – «Будівництво та цивільна інженерія» лекцію, в якій порушив питання розвитку та розширення сфери застосування методів неруйнівного контролю. Послухати німецького колегу завітали й викладачі ІФНТУНГ.

Ідея прочитати кілька лекцій й поглибити співпрацю в освітній сфері  виникла під час першого візиту Крістіана ГРОССЕ до університету, після прильоту російської ракети. Вчений вирішив допомогти у подоланні наслідків руйнувань, використовуючи інноваційні методи неруйнівного контролю та інноваційний прилад, щоб виявити вади конструкцій, зокрема постраждалого від атаки басейну, невидимих ззовні, оцінити масштаби пошкоджень та запропонувати заходи з відновлення чи перебудови. Тоді ж відбувся перший семінар, на якому німецький фахівець ділився досвідом.

Сьогодні  у планах – навчити студентів, зробити з них майбутніх експертів у галузі неруйнівного контролю, які самостійно зможуть працювати за новітніми методами та з новітнім обладнанням. Тож лекція професора «Вступ до неруйнівного контролю: Передумови, основні принципи та технології» ознайомила студентів не тільки з передумовами, що ініціювали розвиток цих технологій, але й з важливістю неруйнівного контролю для обстеження будівельних конструкцій з демонстрацією результатів досліджень. Він наочно продемонстрував, що обстеження будівель, мостів, веж та іншого важливого обладнання можливе не тільки за допомогою методів візуального контролю, а й інших приладів неруйнівного контролю. 

Була надзвичайно продуктивною, студенти могли поставити питання та поспілкуватись з фахівцем. Крім того, охочі отримають  доступ до лекцій проф. ГРОССЕ у весняному семестрі та зможуть долучитись до навчального процесу TUM. 

ІФНТУНГ вітає співпрацю з німецьким університетом та вдячний її ініціаторам з обох сторін. Підвалини для партнерства та майбутньої плідної співпраці у сфері освіти та науки закладено.  


 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4