Професійне свято інженерів

Всесвітній день інженерії, що його відзначаємо нині, є визнанням її ролі в розвитку людства. Адже весь його поступ завжди визначався тим чи іншим проривом саме в технічній царині. З біблійних часів збереглися перекази про  ідеї та рішення, що вплинули на хід історії. Ноєв ковчег врятував людство, флору і фауну, що змогли відновитися на землі після Потопу. Вавилонська вежа стала причиною мовного розділення її будівничих. Що вже казати про винайдення колеса, виробництво паперу й книгодрукування. Скрізь ми бачимо плоди інженерної думки – від єгипетських пірамід до сучасних хмарочосів; від сільської печі, повної духмяного хліба, до печі мартенівської, що виплавляє сталь; від перших монгольф’єрів до космічних подорожей.

Втім, кожна медаль має дві сторони. Також інженерія, крім створюючої функції, має іншу – руйнівну. Саме інженерна думка провела людство шляхом від конструкції першої мисливської стріли до винайдення пороху, а згодом – ядерної зброї. Нині ми є очевидцям того, як успіх воєнних дій визначається технічними здобуткам сторін. І вже зараз, під час активної фази російсько-української війни, ведеться пошук технічних рішень для подолання її наслідків – розмінування територій, очищення забруднених грунтів і вод, відбудови міст і сіл, енергетичної інфраструктури, виробництв… 

Всього й не перелічити. І для виконання кожного завдання знадобляться вмілі руки й світлі голови. Саме їх, інженерів прийдешньої доби, готує Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу – Інститут нафтогазової інженерії, Інститут інженерної механіки та робототехніки, Інститут архітектури, будівництва та енергетики, Інститут інформаційних технологій, факультет природничих наук. Тож сьогодні – професійне свято їхніх викладачів і студентів, а також наших випускників. Щиро вітаємо всіх, хто обрав справою свого життя практичне конструювання майбутнього! Хай ваші інженерні ідеї забезпечать українському народові безпеку й добробут!