Проєкт, що змінює життя

Уже шостий рік поспіль в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу проводять безкоштовні курси перепідготовки для військовослужбовців запасу та учасників АТО/ООС в межах проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему». Найголовніша мета проєкту – соціалізація, щоб ветерани зрозуміли, що вони потрібні. А ще – організатори курсу мотивують учасників відкрити власну справу і це дає свої плоди: хтось починає свій бізнес, хтось долучається до вже створеного, а інші досягають кар’єрного росту на роботі.

Так, днями 33 слухачам курсу «Підприємництво та лідерство» програми перепідготовки військовослужбовців запасу та учасників АТО/ООС вручили дипломи про проходження навчання. Незважаючи на зміну формату (захід відбувся у змішаному режим онлайн/офлайн), урочистий випуск відбувся із дотриманням всіх усталених традицій. Після виконання гімнів Норвегії й України із завершенням навчання слухачів привітали:  президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, координаторка проєкту «Норвегія – Україна» Ольга Філіна,  координатор проєкту в Івано-Франківську, проректор ІФНТУНГ Максим Карпаш, менеджер проєкту Ольга Попович та викладачі.

Також, в рамках урочистостей, учасники презентували свої кращі бізнес-плани, які були дуже різними, починаючи від невеличких сонячних електростанцій, закінчуючи кабінетами психологічної допомоги, кав'ярні з домашніми улюбленцями, ательє-музеєм. А були і схожі ідеї, наприклад, створення іграшок та екосумок. У лютому 2021 року ці бізнес-проєкти отримають частину стартового капіталу як від донорів, так і від державних установ. «Навіть якщо з певних причин колишньому військовослужбовцю чи учаснику бойових дій АТО/ООС не вдалося запустити власний бізнес, то він все одно може опанувати нову для себе професію, - зауважує менеджерка проєкту Ольга Попович. – В нас були такі приклади, коли розпочинають з простого інженера, а доходять до високої кваліфікації – керівника відділу. Також відзначу, що ми до кожного шукаємо індивідуальний підхід, стараємось формувати навчання таким чином, щоб люди з різним рівнем підготовки могли до нього долучитися».

Загалом курси тривають три місяці, учасників набирають двічі на рік: з вересня по грудень і з лютого по травень. Студенти навчаються у робочі дні з 16:00 по 20:00. Заняття проводять близько 15 викладачів університету, на деякі запрошують і гостей-підприємців. Після проходження курсів учасники отримують два сертифікати: один – від ІФНТУНГ, який відповідає українському зразку сертифіката підвищення кваліфікації, другий – українсько-англійський, його видає норвезький університет.

Більше в радіоефірі UA: Українське радіо Карпати

 

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5