Про виклики в енергетиці

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу спільно з ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» запускають спільний освітній проєкт для студентів. У програмі – серія лекцій від провідних спеціалістів галузі щодо перспектив розвитку енергетики України. 7 грудня відбулася перша лекція начальника управління розвитку мережі ТОВ «Оператор ГТС України» Миколи Каденського на тему «Стратегії розвитку сучасної енергетики та нафтогазової галузі». Охочих дізнатись більше про виклики в енергетиці та послухати думку фахівця зібралось чимало.

1Так, до лекції долучились студенти та викладачі інституту нафтогазової інженерії, інституту інженерної механіки, інституту інформаційних технологій. Привітав гостя і присутніх проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш, який наголосив на потребі залучення до навчального процесу фахівців галузі, котрі допоможуть наблизити теорію до практики, а в майбутньому можуть стати роботодавцями для випускників. Адже основне завдання університету - якісне навчання студентів, найсучасніша практична підготовка, новітні знання та працевлаштування.

2Чому саме великі енергетичні та нафтогазові компанії стають драйверами змін в енергетиці? Чи є місце водню, біометану та відновлюваним джерелам у нафтогазовій галузі? Які навички та компетенції знадобляться студентам у майбутньому? На ці та багато інших питань відповів лектор під час відвертої розмови. Так, Микола Каденський розповів студентам і викладачам про особливості роботи  ТОВ «Оператор ГТС України», як природної монополії, яка забезпечує транспортування природного газу споживачам України та країн Європейського Союзу. Зараз товариство включає: 65 активних промислових майданчиків в усіх регіонах України; понад 33 тис. км трубопроводів, 57 компресорних станцій, 33 газовимірювальних станцій і 1 389 газорозподільних станцій; близько 11 000 співробітників, з них близько 10 000 – виробничих професій.

У фокусі уваги лекції став розгляд діяльності компанії, яка спрямована на декарбонізацію та вуглецеву нейтральність. Так, ЄС затвердив  стратегічний курс на перехід до безвуглецевої економіки до 2050 року шляхом заміщення енергетичних систем на викопному паливі – відновлюваною електроенергією та відновлюваними газами (воднем, біометаном і синтетичним метаном). Оператор ГТС України враховує у власній стратегії фокус на декарбонізацію. В плануванні свого розвитку компанія приділяє додаткову увагу технологічним, регуляторним і економічним аспектам впровадження інноваційних рішень. З цією місією ОГТСУ приєднався до новоствореного Європейського альянсу з чистого водню на ряду з іншими західними операторами ГТС.  Товариство планує зосередити зусилля у стратегічному напрямі «Декарбонізація та чистий розвиток» за такими аспектами: перехідне паливо, інтеграція енергетичних систем, відновлювальні гази, біометан, стиснений природний газ.

Також присутні дізнались про те, як змінюється ринок праці в енергетиці. Особливо теперішніх студентів цікавило майбутнє випускників, адже на ринку праці до них висуваються дедалі вищі вимоги.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4