Пріоритет- енергетична безпека держави

Сьогодні до когорти партнерів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу долучається ТОВ «СОЛАР ДЖЕНЕРЕЙШЕН», що є учасником Української асоціації відновлюваної енергетики (УАВЕ). Її генерального директора й водночас голову Ради УАВЕ Станіслава Ігнатьєва ректор ІФНТУНГ Ігор Чудик представив журналістам як партнера, співпраця з яким є великою перспективою і успіхом для ЗВО:

- Сьогодні підписуємо угоду з найкращим експертом у сфері відновлюваної енергетики, доктором технічних наук, професором, людиною, яка зуміла поєднати і освіту, і бізнес, і сучасні тренди розвитку енергетики, Станіславом Ігнатєвим. Нині показуємо нашому гостеві ті локації ІФНТУНГ, які пов’язані саме з його енергетичним профілем.

А їх в університеті чимало. Адже ще до російського широкомасштабного вторгнення в Україну тут відкрили сучасні лабораторії й аудиторії для навчання й практики студентів освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики». Це стало можливим завдяки гранту від USAID Проєкту енергетичної безпеки. Лабораторії оснащенні найсучаснішим навчальним обладнанням для гідроенергетики, біоенергетики,  також є геліоколекторна станція, вітрогенератор, власна сонячна електростанція, навчальні стенди, сучасний комп’ютерний клас зі спеціалізованим ліцензійним програмним забезпеченням.

Пана Станіслава запитуємо, чим саме ІФНТУНГ може бути корисний для енергетичного сектора економіки країни?

-Я очолюю одну з найбільших фахових асоціацій галузі –  Українську асоціацію відновлюваної енергетики, - каже пан Станіслав. - Вона об’єднує 80 компаній, переважно профілю зеленої генерації. На сьогоднішній момент в енергетиці –  великий кадровий голод, пов’язаний з відтоком працівників у зону бойових дій і несенням військової служби. Крім того, є люди, які, на жаль, виїжджають за кордон. Звідси – проблеми з абітурієнами, котрі ще дітьми виїхали й не планують повертатися та продовжувати навчання в українських навчальних закладах. Все це створює дефіцит кадрів у галузі. А у зв’язку з обстрілами й руйнуваннями, нам необхідний великий кадровий ресурс, щоб  потім відновлювати й перебудовувати всю нашу енергосистему, ставити її на нові рейки. Тож такі партнерства університетів і бізнесу  потібні, щоб спільними зусиллями готувати нові висококваліфіковані кадри,  які потім знаходитимуть своє місце як в електроенергетичних компаніях (Обленерго, Укренерго), так і приватному бізнесі, в компаніях, які генерують чисту зелену енергію.

Звісно, партнери планують безпосередньо долучитися до підготовки спеціалістів, які вже незабаром зможуть забезпечити розв’язання енергетичних проблем держави. І така участь, поза сумнівом, підніматиме енергетичну освіту в ІФНТУНГ на якісно вищий рівень. Станіслав Ігнатьєв ділиться планами:

-Активним кроком буде створення лабораторії з використанням відновлюваних джерел енергії – це сонячна генерація, вітрогенерація, природне накопичення електричної енергії в більших масштабах, аніж це є в університеті, щоб на реальному обладнанні навчати молоді кадри.

Власне, Меморандум про співпрацю ІФНТУНГ з ТОВ «СОЛАР ДЖЕНЕРЕЙШЕН» якраз фокусується на навчанні та підвищенні кваліфіації, обміні досвідом та напрацюваннями сторін; на сприянні професійному розвиткові студентів і реалізації політики, програми та проєктів, спрямованих на забезпечення енергетичної незалежності України, зокрема на розбудові відновлюваної енергетики як на національному, так і регіональних рівнях. Попереду – розроблення та впровадження нових технологій у цій царині й супровід реалізації зобов’язань України перед Енергетичним співтовариством в частині забезпечення розвитку сфери відновлюваної енергетики.

Очікується, що формат такої взаємодії спростить вирішення гострих проблем енергетичної безпеки держави. Тож візит Станіслава Ігнатьєва до ІФНТУНГ не тільки актуальний, з огляду на ситуацію, що склалась в енергетичному секторі економіки України, але й цілком логічний, оскільки університет не лише позиціонує себе як енергетичний ЗВО. Крім серйозних наукових розробок, які тут ведуться, його освітня діяльність сфокусована на підготовці фахівців–енергетиків, зокрема  в освітній програмі «Інженерія відновлюваної енергетики», що обіцяє цього року вийти в число найпопулярніших серед абітурієнтів. 

 

 

 

  • 1
  • 11
  • 11
  • 22
  • 222