Популярна і в мирний, і у воєнний час

Серед численних лабораторій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу цю можна сміливо назвати однією з найпопулярніших у мешканців обласного центру і відомою на широкий загал. Адже саме тут багато наших краян… вперше сідають за кермо автомобіля. Мова – про Навчально-науково-виробничу автотранспортну лабораторію. Тут здобувають практичні навички майбутньої професії студенти кафедри автомобільного транспорту Інституту інженерної механіки і робототехніки, тут підвищують кваліфікацію фахівці з досвідом, і тут навчаються охочі  стати водіями категорії  В і С.

Тож напередодні Дня автомобіліста ми розмовляємо із завідувачем ННВАЛ, доцентом кафедри автомобільного транспорту Ігорем Захарою про шлях, який пройшов  цей структурний підрозділ ІФНТУНГ до того рівня визнання, що його має нині у професійному середовищі.55

-Дійсно, пройдено досить довгий і нелегкий шлях, і кожна складова нашої діяльності має свою історію, - розповідає Ігор Ярославович. – Активно розвивати нашу роботу ми почали у 2016 році з акредитації курсів підготовки водіїв не лише категорії В, тобто легкових автомобілів, але й низки інших категорій, зокрема вантажних автомобілів та автобусів. Сьогодні успішно готуємо водіїв категорій В та С. 

Черговим поштовхом для розширення діяльності ННВАЛ була необхідність ефективного використання обладнання та площ університету. Відтак одним із основних видів сервісних автотранспортних послуг нашої лабораторії стало проведення випробувань колісних транспортних засобів, їх обов’язкового технічного контролю. Ця діяльність потребує акредитації в Національному агентстві з акредитації України та сертифікації в Міністерстві інфраструктури України. Вперше свідоцтво про 3акредитацію ми отримали у 2021 році. Свою здатність проводити обов’язковий технічний контроль транспортних засобів ННВАЛ підтверджує двічі протягом п’ятирічного терміну дії сертифікату про акредитацію під час проведення наглядів представниками НААУ.  Зрозуміло, такий жорсткий контроль проходять лише якісні послуги.

-З-поміж них є також дуже відповідальна ділянка роботи, задля якої створено  Центр підготовки водіїв та уповноважених, що перевозять небезпечні вантажі дорогами загального користування.  Напевно, зараз це особливо актуально?

-Так, у зв’язку з воєнним станом, в Україні зросла необхідність у перевезеннях небезпечних вантажів різних класів дорогами загального користування. І ми намагаємося задовольняти потреби щодо підготовки саме такого персоналу.

Крім того, євроінтеграційні процеси в Україні передбачають контроль технічного стану всіх категорій транспортних засобів. Тому цей напрямок нашої роботи також дуже  актуальний.

Перш за все, намагаємося нарощувати обсяги співпраці з підприємствами й установами, зацікавленими в наших автотранспортних послугах. Це різні компанії. Наприклад, НАК «Нафтогаз» готує у нас своїх уповноважених фахівців, які супроводжують небезпечні вантажі, і водіїв, які перевозять паливно-мастильні матеріали.

-Це – сьогодення лабораторії. А що плануєте на перспективу?11

-Будемо розширювати спектр наших послуг – найближчим часом створимо мобільну випробувальну лабораторію, яка здійснюватиме обов’язковий технічний контроль транспортних засобів безпосередньо на території великих автотранспортних підприємств.

Пересічні мешканці Івано-Франківська, як і раніше, можуть звертатися до нас – ми відкриті для всіх, хоча 80% слухачів курсів підготовки водіїв – студенти ІФНТУНГ. Для них це – важлива навчальна база, а для когось може бути й перше місце праці: до діяльності лабораторії  будемо залучати студентів кафедри автомобільного транспорту, й вони, окрім стипендії, також отримуватимуть зарплату.

4Триватиме навчання фахівців,  на чиїй відповідальності – небезпечні вантажі. Зрозуміло, це вже люди з досвідом, котрі працюють в тих чи інших компаніях. До слова, здебільшого до нас звертаються представники зарубіжних компаній. Адже за кордоном здобувати таку кваліфікацію значно дорожче, аніж в Україні. Та й напрацювань у цій царині в нас уже багато – Центр діє з 2008 р.

Втім, найбільше Ігор Ярославович пишається не обладнанням Навчально-науково-виробничої автотранспортної лабораторії, а її колективом, який забезпечує високий рівень підготовки слухачів, котрі потім успішно конкурують на ринку праці. Тому можна бути певними: всі накреслені плани вони обов’язково втілять в життя!