Після АТО – власна справа

Розпочати власну справу після АТО - не на словах, а на ділі - реально. Знайти себе українським військовим у цивільному житті після війни на фронті уже шість років допомагають безкоштовні курси «Підприємництво та лідерство»  на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Ці курси – складова проєкту «Україна-Норвегія», який фінансує МЗС Норвегії. Кошти виділяють Міжнародному фонду соціальної адаптації, а він уже обирає локальних партнерів в Україні. Загалом у проєкт залучені близько 14 університетів, в Івано-Франківську – лише ІФНТУНГ.

Курси тривають три місяці, учасників набирають двічі на рік: з вересня по грудень і з лютого по травень. Студенти навчаються у робочі дні з 16:00 по 20:00. Заняття проводять близько 15 викладачів університету, на деякі запрошують і гостей-підприємців.

«Вчитися ніколи не пізно»,- каже Ростислав Кочмарський - слухач навчання у 2018 році. Переконує, у цьому проєкті - чимало плюсів. Корисний він не лише для хлопців і дівчат, що воювали, а й для широкого кола людей.

«Ми всі отримали психологічне розвантаження, багато чого дізналися нового: підприємництво, маркетинг, бухгалтерський облік, як розпочати свою справу, вдосконалюватися, робитися кращим. Також кожен взяв для себе щось корисне. Всі здружилися, викладачі, як рідні», - додає Ростислав.

Результат навчання на курсах не забарився: спільний бізнес Ростислав розпочав із Нугзаром Канделакі - учасником бойових дій на Сході із сонячного Тбілісі. Вони об’днали зусилля і зайнялися виготовленням згущеного молока зі смаками ягід. Навіть слоган придумали: «Карпатське багатство - грузинські традиції». Солодку продукцію підприємці збувають вже близько пів року. Створили сайт, виробництво вдосконалюють.

Ще один приклад того, який вплив мають курси з підприємництва на слухачів. Нещодавно в Іван-Франківську з’явилась «Veterano Pizza», співласниками якої є ветерани АТО.  Владислав Жакун  - цьогорічний слухач курсів,  служив в АЗОВі 5 років, а початку цього місяця разом із побратимом Ярославом  відкрили свій бізнес.

«Навчання на цих курсах не лише розвиває, але й мотивує», - переконані слухачі.

Нагадаємо, що курси для слухачів безкоштовні, після їх проходження учасники отримують два сертифікати. Один – від ІФНТУНГ, який відповідає українському зразку сертифікату підвищення кваліфікації. Другий – українсько-англійський, його видає норвезький університет.

Більше в сюжеті: