Пам’ятну дошку видатному науковцю Василю Бойку відкрили в університеті

У межах міської програми «Івано-Франківськ – місто героїв» на фасаді Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відкрили анотаційну дошку видатному науковцю в галузі видобування та розробки нафтових і газових родовищ, доктору технічних наук, професору Василю Степановичу Бойку. Днем відкриття обрали символічну дату – 17 вересня –  80 років від його дня народження.

1На заході з увіковічення пам’яті видатного вченого України були присутні представники адміністрації університету, Івано-Франківської міської ради, колеги, рідні, учні.

2Відкриваючи захід, ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський наголосив, що Василь Бойко залишив для майбутніх поколінь велику пам'ять про себе у своїх працях: «У його світлій голові народжувались прекрасні ідеї задля нашої незалежної держави й енергетичної безпеки. Цінність його праці ми як ніколи відчуємо тепер, коли будемо відбудовувати Україну та шукати джерела енергетичної безпеки. Тоді будемо згадувати, що вчений Василь Бойко – це Прометей, який своїми працями приносить тепло і світло в наші домівки».

3Професор ІФНТУНГ, завідувач кафедри вищої математики Василь Мойсишин розповідає про колегу як про видатного науковця, чий доробок вражає. «Разом з Василем Бойком у 2017 році отримали Державну премію України у галузі науки і техніки. Він зробив багато добрих справ і в громадській роботі в тому числі. Багато років був очільником міського об’єднання «Просвіта» ім. Т. Шевченка і сприяв розширенню українського простору, що дуже важливо й зараз, бо ми не маємо права програти в інформаційній війні», - пригадує Василь Мойсишин.

3Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків подякував усім, хто долучився до відкриття анотаційної дошки. «Ми відновили програму «Івано-Франківськ – місто героїв», тому що це направду так. Наше місто має багатьох героїв, тих які в минулих століттях і тепер в різний спосіб виборюють українську державу. Хтось зі зброєю в руках, хтось зі словом в руках, а хтось культурно-просвітницькою діяльністю, якій присвячував свій час пан Василь Бойко. Ми зробимо все, щоб пам'ять про наших Героїв, видатних постатей була увіковічена не тільки в анотацій них дошках, але й у наших книжках».

4Довідково. Василь Степанович Бойко був фахівцем у галузях видобування нафти і газу, гідрогазомеханіки, розробки нафтових і газових  родовищ, підвищення нафтогазовилучення із пластів, експлуатації та ремонту нафтових і газових свердловин. Він створив свою наукову школу, розробив новий науковий напрям з підвищення нафтовилучення керованими дисперсними системами. Він є автором і співавтором 315 наукових публікацій, у т.ч. 63 книг, серед них - 38 підручників і навчальних посібників із перевиданнями, 7 словників-довідників, 3 енциклопедії, 11 монографій, 25 патентів та авторських свідоцтв на винаходи, 20 галузевих керівних документів . Під його керівництвом виконано 4 кандидатських і 3 докторських дисертації. Був членом Центральної комісії з розробки родовищ, двох спеціалізованих  вчених рад з присудження наукових ступенів доктора і кандидата наук, редколегії чотирьох фахових журналів. Під його керівництвом і за участю складено багато проєктів розробки нафтових і газових родовищ України. Відзначений багатьма державними і галузевими нагородами: орден  «За  заслуги  перед Прикарпаттям, медаль «Будівничий України»,  «Винахідник СРСР», лауреат премії УНГА І ступеня, відзнака міського голови м. Івано-Франківська «Міць і гордість міста».