Оправа для туристичних перлин

В який спосіб реалізувати свій потенціал? Як виявити свої найкращі сторони? В якому напрямку варто розвиватися, щоб досягти успіху? Всі ці питання хвилюють не тільки окремих людей, але й спільноти і навіть цілі країни, бо тільки рухаючись вперед можна сягнути вершини. Прикарпатцям також є над чим замислитись. Адже маємо специфічну картину місцевої економіки, в якій дедалі більшої ваги набирає рекреаційна складова: 8% регіонального валового продукту (показник 2018 р.) забезпечує туристична індустрія. Отже, ця «нивка» дає щедрі врожаї й варта особливої уваги.

Спільно працювати на ній заходилися рік тому Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу та Сучавський університет Штефана чел Маре, коли задумали, а згодом і взялися реалізовувати, проект «HE-CROSS» із розвитку транскордонного співробітництва щодо популяризації об’єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України. Обидва регіони багаті на такі памятки, але не завжди туристи уявляють собі всі їхні скарби.1

Між тим сучасні технології дають широкі можливості для розширення традиційних уявлень про усталений маршрут мандрівника. Нині, перш ніж вирушати у подорож, він має нагоду оглянути той чи інший обєкт віртуально, що за складної пандемічної ситуації особливо актуально. От тільки створення подібної онлайн-платформи потребує значних коштів і об’єднання зусиль багатьох професіоналів. Ці ресурси учасники проекту отримали, завдяки фінансуванню Євросоюзом у рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна 2014 – 2020». А нині зібралися разом в ІФНТУНГ, щоб обговорити результати виконаної роботи. Румунську сторону на зустрічі представляв координатор проекту, проректор з університетського іміджу, міжнародних відносин та європейського розвитку Сучавського університету Штефана чел Маре Стефан Пуріч, 2українську – перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик, менеджер проекту, професор ІФНТУНГ Микола Приходько та начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко.

Саме завдяки активній співпраці всіх задіяних структур, сьогодні презентували перші об’єкти, що опинились у фокусі уваги авторів спільного тримовного (англо-румунсько-українського) сайту проекту «HE-CROSS». Зараз їх можна переглянути у тестовому режимі, бо робота триває: обєкти фотографують, знімають з квадрокоптера, сканують і створюють 3D тури для майбутніх віртуальних подорожей. Несподіваним гальмом для запущенного маховика проекту стала пандемія COVID-19, що змінила режим пересування. Крім того, як розповів пан Стефан Пуріч, із січня 2021 р. в Євросоюзі змінились правила користування квадрокоптерами, що додало клопоту з розробкою відповідної документації. Втім, будь-які проблеми здоланні, якщо маєш мету.

А вона в учасників проекту – не одна. Крім розвитку туристичної галузі транскордонного регіону, мають на думці освітні перспективи для студентів обидвох університетів, яким база «HE-CROSS» стане у пригоді як тренінговий майданчик. 3Начальник відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму на інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко особливу увагу звернув на унікальний об’єкт, який було реконструйовано завдяки проекту, - Геологічний музей ІФНТУНГ, визнаний як Національне надбання України, проте досі широко не популяризований. Зараз він обіцяє стати справжньою туристичною перлиною Прикарпаття.

Культурно-історична скарбниця як України, так і Румунії, надзвичайно багата. Звісно, хотілося б представити громадськості якомога більше обєктів для огляду, але умови проекту жорсткі – по 50 з кожного боку.  Але й ця кількість дає підстави сподіватися на збільшення туристичного потоку, як до Сучавського повіту, так і на Прикарпаття. Декан факультету історії і географії Сучавського університету Штефана чел Маре професор Флорін Пінтеску наголосив на тому, що важливим фактором розвитку туристичної галузі є не тільки кількість мандрівників, які відвідують певний регіон, але й час їхнього перебування в цій місцевості. Можна сказати сміливо: ті красоти й історичні памятки, які представляє «HE-CROSS», зачаровують – тож поїхати додому захочеться не скоро.

Ще один бонус проекту – міцний фундамент для подальшої співпраці обидвох університетів у різних напрямках. Перший проректор ІФНТУНГ Олег Мандрик уже обговорює з румунськими колегами перспективи спільних наукових досліджень, обміну аспірантами й молодими науковцями. Тож далі – обовязково буде!

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11