Новий старт у житті

В Івано-Франківську з 2015 року ветерани мають можливість пройти тримісячну перепідготовку та та соціальну адаптацію, щоб отримати новий старт у житті. Міжнародний проєкт «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» реалізується в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. На безкоштовному курсі «Підприємництво та лідерство» тривалістю у 500 годин військовослужбовці, учасники АТО / ООС та члени їх сімей отримують знання та мотивацію, щоб розпочати власну справу. 

Так, 22 грудня ще 34 випускники програми отримали свої сертифікати: один – від ІФНТУНГ, який відповідає українському зразку сертифіката підвищення кваліфікації, другий – українсько-англійський, його видає норвезький університет НОРД.

2Урочистий випуск відбувся із дотриманням усіх усталених традицій. Після виконання гімнів Норвегії й України, із завершенням навчання слухачів привітали: координаторка проєкту «Норвегія-Україна» Ольга Філіна,  координатор проєкту в Івано-Франківську, проректор ІФНТУНГ Максим Карпаш, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдан Футерко, представник Міністерства у справах ветеранів України в Івано-Франківській області Володимир Веркалець, менеджерка проєкту Ольга Попович і викладачі курсу.

1За час реалізації проєкту в ІФНТУНГ досягнуто чимало: більше 300 випускників за спеціальностями «Енергетичний менеджмент» і «Підприємництво та лідерство»; більше 30 успішних стартапів і реалізації бізнес-ідей; кожен другий випускник після курсів отримує нове джерело заробітку або ж досягає кар’єрного росту тощо. «Завдяки курсам «Підприємництво та лідерство» більшість випускників проєкту «Норвегія-Україна» успішно адаптувалися до умов цивільного життя, отримали старт у нові сфери діяльності, створили власний сімейний бізнес, або використали отримані професійні навички для працевлаштування. Ми відчуваємо потребу в продовженні цього проєкту, оскільки завжди маємо запити від цільової аудиторії. Також розуміємо, що зараз пріоритетними є освітні програми з IT. І уже 17 грудня за підтримки Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради, МФСА та Івано-Франківського ІТ Кластеру, стартувало навчання слухачів за новою програмою «Контроль якості програмного забезпечення» для учасників АТО/ООС, військовослужбовців та членів їх сімей, а також громадян віком від 40+ та людей з обмеженими можливостями», - розповів координатор проєкту в Івано-Франківську, проректор ІФНТУНГ Максим Карпаш.

3Ці курси - не просто навчання. Після них військовослужбовці  можуть легше реалізувати себе у цивільному житті та стартувати у нові сфери діяльності. Яскравий приклад  - діючий військовослужбовець Андрій Король, який нещодавно повернувся з фронту. Нині мріє започаткувати власну справу:  «Мені був потрібен отакий поштовх, як дали мені курси, щоб розвиватися та реалізувати свою мрію. Я свою ідею реалізував на папері, склав бізнес-план і, думаю, що його реалізую в майбутньому. Основна ідея проєкту – друк яскравих і якісних зображень на будь-якій вертикальній поверхні (цегла, бетон, метал, дерево, скло) за допомогою стінового принтера».

Протягом трьох місяців слухачі курсів вивчали основи підприємництва,  менеджмент підприємницької діяльності та фінансовий менеджмент, маркетинг, бухгалтерський облік, управлінські та юридичні аспекти власної справи, розглядали питання енергоефективності й енергоощадності, стратегії сталого розвитку, вдосконалювали свою англійську, зустрічались з успішними підприємцями, розробляли бізнес-плани й складали карту кар’єрного розвитку.

Довідково. В Україні проєкт «Норвегія – Україна» (NUPASS) реалізується з 2003 року. До червня 2021 років участь у проєкті взяли 12553 особи. Серед них 2463 – учасники АТО/ООС. На кінець 2021 року загальна кількість випускників проєкту складатиме понад 13 300 осіб. З початку реалізації проєкту в нього було задіяно 47 українських міст, понад 20 ЗВО України та 20 громадських організацій.

Більше про те, які бізнес-ідеї уже вдалось реалізувати випускникам курсів

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 5
  • 4