Новий семестр - нові перспективи!

Знайти себе у цивільному житті після війни на фронті, підвищити рівень затребуваності захисників України на ринку праці, сприяти підприємницьким ініціативам українським військовим з 2015 року допомагають безкоштовні курси з перепідготовки військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Ці курси – складова проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему», який реалізується в ІФНТУНГ  у партнерстві з Міжнародним фондом соціальної адаптації та Університетом NORD (Норвегія) уже шість років поспіль. Фінансує його Міністерство закордонних справ Королівства Норвегія.

Днями відбулося офіційне відкриття осіннього семестру проєкту «Норвегія-Україна», з огляду на умови карантину – в онлайн-форматі. Навчальний курс дасть можливість учасникам АТО/ОСС, військовослужбовцям та членам їхніх сімей пройти перепідготовку за програмою «Підприємництво і лідерство». В рамках курсу його учасники набуватимуть знання з підприємництва та лідерства, відвідають низку заходів, спрямованих на соціально-психологічну та правову адаптацію.

1Загалом в Україні у проєкт залучено більше десяти університетів, в Івано-Франківську – лише ІФНТУНГ. Відзначимо, що реалізація проєкту показує реальні успішні результати: «Завдяки унікальному персоніфікованому підходу до навчання більшість учасників успішно адаптувалися до умов цивільного життя, створили власний сімейний бізнес, або використали отримані професійні навички для працевлаштування. Так, за шість років реалізації проєкту ми маємо: більше 300 випускників за спеціальностями «Енергетичний менеджмент» і «Підприємництво та лідерство»; більше 30 успішних стартапів і реалізації бізнес-ідей; кожен другий випускник після курсів отримує нове джерело заробітку або ж досягає кар’єрного росту», - зазначив координатор проєкту в Івано-Франківську, проректор ІФНТУНГ Максим Карпаш.

Під час урочистого відкриття курсів привітали слухачів  президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, координаторка проєкту «Норвегія – Україна» Ольга Філіна, менеджер проєкту Ольга Попович та представник Міністерства у справах ветеранів України в Івано-Франківській області Володимир Веркалець. Організатори та гості побажали часникам курсів з перепідготовки військовослужбовців успіхів і натхнення під час навчання, а також успішно реалізувати здобуті знання у своїй професійній діяльності.

Цього семестру навчатись за програмою «Підприємництво та лідерство» зголосилося декілька десятків військовослужбовців та членів їхніх сімей. Їх підготовка триватиме три місяці – з вересня по грудень. Основні складові програми - це професійна перепідготовка, яка складається із 500 академічних годин, і соціальна адаптація, що включає правову, психологічну адаптацію та сприяння у працевлаштуванні.  Слухачі курсів вивчали основи підприємництва,  менеджмент підприємницької діяльності та фінансовий менеджмент, маркетинг, бухгалтерський облік, управлінські та юридичні аспекти власної справи, розглядали питання енергоефективності й енергоощадності, стратегії сталого розвитку, вдосконалювали свою англійську, зустрічались з успішними підприємцями, розробляли бізнес-плани й складали карту кар’єрного розвитку.

 

 

 

  • 1
  • 2