Нові горизонти міжнародної співпраці: українсько-польський вектор

Делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у складі першого проректора Олега Мандрика, директорів Інститутів – Олега Витязя (ІНГІ)Валерія Омельченка (ІПНТ) та завідувача кафедри загальної, інженерної геології та гідрогеології Володимира Хомина відвідала Гірничо-металургійну академію імені Станіслава Сташица (AGH, Краків, Польща).

1Робочий візит проходив у рамках програми Erasmus+, активними учасниками якої є обидва університети, а плідні результати партнерської співпраці у рамках цієї програми неодноразово були представлені на спільних форумах. Цього разу науковці ІФНТУНГ прочитали лекції для студентів AGH, як того вимагають положення програми та  Угода про співпрацю між ІФНТУНГ та Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташіца. З наступного навчального року погоджено терміни участі двох студентів ІФНТУНГ, які стажуватимуться в AGH, та викладачів, які проводитимуть заняття в польській Академії  в рамках програми Erasmus+.

Представники ІФНТУНГ вперше офіційно зустрілись з новообраним ректором Краківської гірничо-металургійної академії імені С. Сташіца Єжи Лісом. Українська делегація привітала польського керівника з обранням на високу посаду,  передала вітальний лист від університету та побажала успіху в діяльності. Відтак, у присутності ректора,   проректора Рафала Вішньовського, завідувача кафедри буріння та геоінженерії, проф. Яна Зяї й керівників інших департаментів були обговорені питання про поглиблення подальшої співпраці між університетами:

-         розширення спеціальностей для програми «подвійних дипломів»;

-          написання спільних європейських проектів у сфері геологічних досліджень, охорони довкілля, нафтогазової інженерії.

 Учасники делегації ІФНТУНГ окремо також зустрічали з керівництвом факультету буріння, нафти і газу  – деканом Маріушем Лацяком, факультету геології,2 геофізики та охорони навколишнього середовища – деканом Яцеком Матушкєвичем та професором Томашем Ліпецьким. У ході робочих нарад обговорені питання обміну студентами на практики та деталізовані  інші робочі моменти.

Крім того, делегація ІФНТУНГ відвідала в Кракові Інститут нафти і газу, який єдиний у Польщі  займається проблемами дослідження нафти  і газу. На зустрічі з директором наукової установи Марією Ціхановською були обговорені спільні наукові дослідження та публікації. Журнал НДІ входить до науково метричної бази Scopus та Web of science, а для науковців ІФНТУНГ ці публікації будуть безкоштовними. Було також досягнуто домовленостей щодо  спільного доступу до електронної бібліотечної бази даних.

Візит виявився плідним на зустрічі, а на позитивні результати домовленостей чекаємо вже з нового навчального року.

Довідково. З AGH наш університет пов’язують тривалі взаємовигідні відносини. Понад десять років тому за ініціативи ректора Є. Крижанівського було укладено перші угоди та започатковано успішну співпрацю між Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу та Краківською гірничо-металургійною академією ім. С. Сташиця (КГМА).

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11