Найкраща освіта – максимально доступна!

 

Навігатор спеціальностей 2022

День майбутнього студента! 2022

 

Війна, що брутально втрутилась у життя українців, зачепила всі його сфери. Не оминула й освітню. Для багатьох школярів друге півріччя проминуло не за шкільною партою і навіть не за комп’ютером онлайн, а у бомбосховищах, під обстрілами, в переїздах… Але навіть у таких умовах люди планують майбутнє. Важлива його частина – професія, яку обирають цьогорічні випускники шкіл. Адже важливо обрати ту, яка забезпечить надійний ґрунт під ногами, дасть хорошу перспективу гідного працевлаштування. Вже зараз виокремлюється низка спеціальностей, які вже найближчим часом будуть гіперпотрібними в Україні. Тож як і де здобути фах, що зробить вас «спеціалістом нарозхват», і як успішно пройти вступну кампанію? Про це – наша бесіда з відповідальним секретарем Приймальної комісії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) Олегом Ярославовичем Фафлеєм.

-Пане Олеже, якою буде цьогорічна вступна кампанія?

-Треба сказати, що вона зазнала значних змін, з огляду на ситуацію, що склалась у країні. Зокрема, ці вони стосуються правил прийому. Передусім, зверну увагу на ті, що торкаються випускників шкіл, які хотіли би вступити в наш університет.4

Основна особливість полягає в тому, що цього року вступникові треба буде складати національний мультипредметний тест (комплексний тест, що складається з української мови, математики та історії України) в певні затверджені МОН України терміни. З повним календарем можна ознайомитись на офіційній інтернет-сторінці Українського центру оцінювання якості освіти. Але, якщо у 2019, 2020 чи 2021 році людина вже складала зовнішнє незалежне оцінювання, то можна вступати до вишу за цими результатами і за цими предметами.Зауважте: в будь-яких комбінаціях, передбачених правилами прийому в один із цих років! На це слід звернути увагу.

-Розтлумачте, будь ласка, докладніше.

-Це означає, що людина вступатиме за правилами прийому і за предметами, які були дійсними 2019, 2020 чи 2021 року.

-Тобто, якщо того року випускнику не потрібна була математика, то й цього разу не знадобиться.

-Точно. Але, якщо йдеться про вступ до технічного університету, то математика буде потрібна.

Ще одна особливість цьогорічного вступу – обов’язковий мотиваційний лист. Вступникові треба буде в ньому пояснити, чому він обирає саме цей виш і саме ту спеціальність, на яку подає документи.

-Але ж такий лист є фактично свідченням певного пріоритету, який абітурієнт надає саме цьому закладу. Однак, люди часто подають документи одразу до декількох вишів чи на декілька спеціальностей. Який це тоді матиме вигляд?

-Звісно, може бути бажання подати документи в наш університет на декілька спеціальностей. І на кожну потрібен окремий мотиваційний лист. Якщо це – в межах однієї спеціальності, то листи будуть подібними і їх можна приблизно продублювати. Але якщо людина хоче вступити, приміром, на «Нафтогазову інженерію» і на «Облік та оподаткування», то логічно, що ці мотиваційні листи мають бути зовсім різними. І варто обґрунтувати, чому абітурієнт приймає рішення вступити на цю спеціальність.

-А в такий спосіб не знижуються шанси на вступ?

-Ні, не знижуються. Бо основним критерієм все ж таки є результати національного мультипредметного тесту. Мотиваційний лист – це суто та опція, за якою буде можливо встановити першочерговість вступника в рейтинговому списку. Тобто, якщо виявиться декілька людей з однаковими результатами національного мультипредметного тесту та однаковими пріоритетами, то комісія розглядатиме мотиваційні листи й згідно з ними встановлює черговість вступників у рейтинговому списку. У світовій практиці це дуже широко використовується при вступі до закладу.

-Яка форма цього мотиваційного листа?

3-Вже затверджено положення про мотиваційний лист, його можна переглянути на сторінці приймальної комісії офіційного сайту ІФНТУНГ – там є і критерії оцінювання, й основні вимоги до написання такого листа. Зараз створюється оглядове відео від представника комісії, з якого можна довідатись, що важливо подати в цьому мотиваційному листі. В університеті робиться наголос на таких інструкціях для наших вступників, але й в інтернеті можна знайти багато помічної інформації. Всі матеріали шукайте на сторінці Приймальної комісії офіційного сайту нашого університету у вільному доступі, а вже найближчим часом – на наших сторінках у соцмережах.

-До речі, цього року абітурієнти матимуть унікальну можливість вступити в ІФНТУНГ на надзвичайно затребувані зараз спеціальності за неймовірно спрощеною процедурою.

-Дійсно, мова про низку спеціальностей інженерно-технічного спрямування, таких як «Архітектура та містобудування», «Будівництво та цивільна інженерія», «Геологія», нафтогазові спеціальності тощо. На них абітурієнти вступатимуть тільки на основі результатів творчого конкурсу й мотиваційного листа.

-Творчий конкурс – це намалювати запропонований об’єкт?

-Так, це, власне, креслення й рисунок. І ніяких результатів тесту!

-А яка ситуація з платною формою навчання?

-Тут вступ на всі спеціальності, крім спеціальності 191 "Архітектура та містобудування" та спеціальностей галузей знань 05 «Соціальні та поведінкові науки», 07 «Управління та адміністрування», 12 «Інформаційні технології», 24 «Сфера обслуговування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 035 «Філологія» (за винятком спеціалізацій з української, кримсько-татарської мови та літератури, фольклористики), можливий вступ тільки на основі результатів розгляду мотиваційного листа. Тобто ті спеціальності, що я назвав, все одно потребують результатів мультипредметного тесту або проходження творчого конкурсу. На всі інші спеціальності контрактної форми навчання (в нашому університеті вони інженерно-технічні – будівництво, електротехніка, нафтогазова інженерія, машинобудування тощо) в нашому університеті потрібен лише мотиваційний лист. До слова, вони – із тих, на які очікується підвищений попит на ринку праці (й не тільки на вітчизняному). А в Україні – ІФНТУНГ є єдиним ЗВО нафтогазового профілю з прекрасною технічною базою. Маємо висококваліфікованих працівників, котрі, не зважаючи на ситуацію в країні, залишились в університеті.

-Новації, про які Ви кажете, надзвичайно розширюють можливості здобуття вищої освіти.

-Так. Як і календар вступної кампанії, зміщений і розширений цього року в часі. Основний етап вступу очікується в серпні – вересні. Зараз кожному вступникові важливо зайти на сторінку Приймальної комісії  офіційного сайту університету та уважно переглянути календар вступної кампанії, довідатись, коли слід зареєструвати електронний кабінет, завантажити туди необхідні документи і т.д. Важливо виконати все в зазначені терміни, щоби взяти участь у вступній кампанії.

Ще хотів би звернути увагу на те, що цього року Міністерство освіти запровадило декілька сесій здачі національного мультипредметного тесту. Адже абітурієнти, які з тих чи інших причин не підтвердили або не взяли участь в основній сесії мультипредметного тесту, мають змогу зробити це на додатковій або спеціально організованій сесії. Ті з них, котрі складатимуть мультипредметний тест на додатковій сесії, зможуть взяти участь у широкому конкурсі й претендувати на місця державного замовлення в університеті. Тобто вони все встигнуть разом із абітурієнтами, котрі потрапили на основну сесію тестування.

Для тих абітурієнтів, які не зареєструвались до 19 квітня на мультипредметний тест така можливість буде дана 3 10 по 20 червня.

-Для них нічого не втрачено?

-Не втрачено.

-А що буде із заочною освітою?

-Там такі ж умови, як і щодо вступу на денну форму. Достатньо мотиваційного листа. Зараз усе максимально спрощено.

Що ж, біди рано чи пізно минають. Мине й воєнне лихоліття. А той вибір, який цього року робитимуть абітурієнти, прокладе їм добру дорогу в мирне майбутнє. І в ньому обов’язково  буде цікаве студентське життя, заняття в найкращому спортивному комплексі олімпійського зразка, закордонні стажування, для охочих – дуальна освіта, подвійні дипломи, а далі – улюблена робота у відновленій могутній Україні.