Мрійте, адже мрії збуваються!

Коли студенти Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу були ще абітурієнтами й тільки планували навчатися в Інституті інженерної механіки, Інституті інформаційних технологій або в Інституті будівництва, архітектури та енергетики, вони навряд чи уявляли собі, що цей шлях зможе колись привести їх… в авіабудування.

Між тим зараз у них відкрилась саме така можливість. Адже серед партнерів ІФНТУНГ з’явилась компанія «Прогрестех-Україна», що розробляє інженерні рішення та програмне забезпечення для різних підприємств високотехнологічних секторів економіки, хоча найбільше зосереджена на замовленнях основного свого клієнта – компанії «Boeing».

14 офісів по всьому світу, 1000 висококваліфікованих інженерів… Ви можете стати частиною цієї команди! Як втілити таку мрію в реальність,в нашій рубриці «Старт у професії» розповідає заступник директора по роботі з персоналом компанії «Прогрестех-Україна» Максим Гладський:

-Насправді не обов’язково мати авіаційний фах, щоб долучитися до наших програм. Щорічно ми приймаємо до свого колективу велику кількість випускників вишів: приблизно 50 осіб щорічно починають свою кар’єру у нас. Це можуть бути як випускники, так і студенти різних курсів навчання (вже від IV курсу). Оскільки зараз поширюється дуальна форма освіти, то часом студенти, працюючи в «Прогрестех-Україна», паралельно здобувають магістерський ступінь.1

Також маємо власну систему навчання, як зовнішню, так і внутрішню. Зовнішня доступна для тих, хто хоче отримати додаткові знання від компанії, ще не будучи нашими співробітниками. А потужна внутрішня система спрямована на інтеграцію нових працівників, а також підвищення їх кваліфікації. Тому, якщо людина добре знається на тій спеціальності, яку зараз опановує у виші, не буде складно  інтегрувати її в ці проєкти, зважаючи на отриману фундаментальну базу. Після тримісячного навчання можна до них долучатися.

Взагалі, навчання триває протягом всієї роботи в компанії. З нього починається шлях кожного нового працівника, згодом воно відбувається під час зміни проєктів і задля докваліфікації або перекваліфікації. Безперервний професійний розвиток – один із принципів нашої роботи.

-Розкажіть, будь ласка, про зовнішню систему навчання в компанії. Адже, це і є той самий «золотий шанс», який отримують студенти технічних спеціальностей, ще перебуваючи на університетській лаві?

-Це тримісячні курси з основ конструювання авіаційної техніки, які ми проводимо двічі на рік – восени й навесні. Вони безкоштовні та доступні для всіх охочих. Кількість місць обмежена, але, витримавши конкурс, можна в онлайн-режимі отримати від наших фахівців знання про конструкцію пасажирських літаків, основи тривимірного моделювання, технологію авіабудування, системи літаків та їх компоненти. Це той мінімум, який дає уявлення про літак. Кожен випускник отримує сертифікат, а головне – розуміння, чи хоче піти далі цим шляхом.

 -І якщо хоче, які в нього перспективи влаштуватися до вас на роботу?

-Випускники курсів одразу потрапляють в коло осіб, якими ми будемо цікавитись при відкритті вакансій, бо вже знаємо про їхні успіхи під час навчання, результати вступного, проміжного та заключного тестування. Тому рекомендую долучитися до нашої сторінки на Фейсбук (https://www.facebook.com/ProgresstechUA/ ), де ми робимо анонси, й скористатися можливістю пройти таке навчання на IV або V курсі вишу. Саме час, коли треба активно думати про своє працевлаштування.

-Які вимоги висуваються до кандидатів на вільні вакансії в «Прогрестех-Україна»?

-Три загальні, які стосуються будь якої посади. Ви маєте бути представником саме технічної галузі (навіть архітектура і будівництво), бути сучасним інженером (тобто вміти використовувати сучасні системи розрахунку, аналізу і т.д., що стосуються вашої спеціальності, в обсягу університетської програми, мати навички роботи з технічною документацією) і знати англійську мову. Її рівень може бути вищий чи нижчий, відповідно до підрозділу, де ви працюватимете. Проте, більшість наших інженерів мають постійну комунікацію з іноземними представниками замовника по всьому світу. Без англійської це  неможливо. Тому порада студентам: вчіть мову! В усьому  іншому  ми  розглядаємо кандидатів як із досвідом роботи, так і початківців.

-Чим зумовлене широке коло спеціальностей, які можуть бути залучені до виконання проєктів компанії?

- Справа в тім, що ми виконуємо роботи, пов’язані з усім життєвим циклом літака, окрім його утилізації – беремо участь в етапі його проєктування, конструювання, виробництва, сертифікації та обслуговування; оцінюємо міцність конструкції, проєктуємо каркасні елементи, системи та авіоніку, забезпечуємо добір устаткування, сервісне обслуговування під час експлуатації повітряних суден. Конструювання інтер’єрів літака, технології виробництва та складання, підготовка експлуатаційної документації – все це важливі напрямки наших робіт.  І вони дуже високого рівня: «Boeing» відзначив їхню якість низкою нагород. Власне, ми й працюємо, керуючись виключно стандартами компанії «Boeing».

-Думаю, багатьом нашим студентам захочеться дізнатись, які умови пропонують працівникам у «Прогрестех-Україна».

- У нас створені оптимальні умови праці – від ергономіки офісу й обладнання та найсучаснішого програмного забезпечення до зручних робочих графіків (наразі взагалі можна працювати дистанційно). Це гнучка система, яка дає можливість врахувати всі потреби щодо оптимізації роботи. Також гарантуємо соціальну захищеність: відповідно до трудового законодавства – оплачувані відпустки, лікарняні, понаднормові і т.д. До того ж кожному співробітнику надається  медичне страхування.

Щодо заробітної платні. Дохід інженера формується з декількох складових: посадового окладу, а також щомісячної преміальної частини, що залежить від виробничих показників окремого працівника. Крім того, співробітники компанії, які переїхали з інших міст до Києва, отримують додатково часткову компенсацію на оренду житла. Треба зауважити, що всі нові співробітники отримують заробітну платню навіть під час первинного навчання. Практикуємо й інші заохочення, виплати з нагоди народження дитини, шлюбу тощо.

4Від пана Максима довідались і про те, що в компанії «Прогрестех-Україна» вже є «перша ластівка» з ІФНТУНГ: наш випускник Назарій Ільків став цього року її співробітником. І дорогу, яка його сюди привела, легкою не назвеш.

Видається, що Назарій взагалі не шукає в житті легких шляхів. У шкільні роки він, стовідсотковий, на перший погляд, «гуманітарій» змінив курс у напрямку точних наук і захопився математикою. А потім здивував усіх, коли вирішив вступити до професійно-технічного училища й стати токарем-фрезерувальником. Ну, от подобалося хлопцеві працювати за станком! Однак і зупинятися на цьому не збирався. Наступним кроком у професії став вступ до Інституту інженерної механіки ІФНТУНГ на спеціальність «Прикладна механіка».

Студентські роки виявилися справжнім інтенсивом для Назарія, бо прагнув взяти максимум знань: завзято опановував на курсах польську мову, відтак навчався за програмою подвійних дипломів в AGH, брав участь у конкурсах студентських робіт. До речі, саме на конкурсі з 3D-моделювання в Харкові вперше й дізнався про компанію «Прогрестех-Україна», спонсора заходу. Вона ж патронувала й онлайн-конкурс студентських робіт із машинобудування в Житомирі, де Назарій Ільків здобув одне з призових місць і потрапив у поле зору організаторів, котрі… запропонували йому працевлаштування у своєму колективі.

Проте у хлопця була мрія – стати конструктором. А такої посади в компанії наразі не знайшлося, тож вирішив податися на місцевий «Промприлад» і спробувати себе саме в обраному напрямку. Після здобуття річного досвіду роботи на заводі Назарій зрозумів, що більшого фахового  розвитку там не отримає, а тому прийняв повторну пропозицію «Прогрестех-Україна».

Тепер він – інженер-технолог компанії і дуже радий, що став частиною її колективу. Не тільки високопрофесійного, але й турботливого та відповідального. Судіть самі. Тільки-но молодий спеціаліст приїхав до Києва, аби розпочати внутрішнє тримісячне навчання перед вступом на посаду, як… вибухнула війна.  Але, попри хаос і руйнацію, посіяні ворогом, колектив «Прогрестех-Україна» швидко змобілізувався, релокувався і ні на йоту не здав свої позиції. Всупереч всім труднощам, його фахівці-новаки пройшли навчання й стали до праці. Серед них – і Назарій.

Нині про свою роботу говорить із захопленням і радить усім студентам набувати якомога більше практичного досвіду за будь-якої нагоди, додавати до книжкових знань конкретні вміння та навички, цікавитися сучасними технологіями:

-Дуже корисно побачити найновіші, ті, що впроваджуються за кордоном, а не успадковані старими заводами ще з радянських часів, - каже Назарій. - І ще важливо вчити англійську. А тієї бази, яку дає університет, буде достатньо для подальшого зростання. Якщо добре знаєш прикладну механіку – то можеш далі успішно розвиватися в машинобудуванні, про що би не йшлося – чи створення великого літака, чи маленького лічильника газу. Просто різний масштаб робіт і свої особливості, котрі можна вивчити.

Назарій Ільків – перший випускник ІФНТУНГ, який увійшов до колективу «Прогрестех-Україна», але, очевидно, – не останній. Тож усім нашим студентам, які ще міркують про своє професійне майбутнє, можна побажати одного: мрійте і працюйте, бо мрії збуваються!

Розмову вела Наталія Ясинська

 

  • 1
  • 2
  • 11
  • 22