Моя хата скраю – нічого не знаю або чому НАНУ виходить зі складу МААН

Національна академія наук України виходить зі складу Міжнародної асоціації академій наук (МААН) через її позицію «Моя хата  скраю – нічого не знаю», тобто,  дистанціювання організації від засудження військової агресії Росії .

«17 березня 2022 року на засіданні президії НАН України було розглянуто та схвалено звернення НАН України до керівництва Міжнародної асоціації академій наук із закликом чітко висловити свою позицію та засудити нічим не спровоковану військову агресію Російської Федерації проти України. У своїй відповіді МААН фактично дистанціювалася дій російського агресора», - йдеться у повідомленні пресслужби НАНУ.

Зазначається, що Асоціація ніяк не відреагувала на бомбардування мирних міст та руйнування цивільної, зокрема наукової, інфраструктури, не висловила жодної підтримки на адресу Національної академії наук України, українських громадян та держави. Така позиція МААН докорінно відрізняється від позиції величезної кількості міжнародних наукових організацій, об'єднань, дослідницьких центрів, зарубіжних академій наук, окремих учених та просто людей доброї волі, які засудили російську військову агресію проти мирної країни та висловили свою підтримку Національній академії наук України та всьому українському. народу. Враховуючи це, президія НАН України ухвалила рішення про вихід Національної академії наук України зі складу Міжнародної асоціації академій наук.

 Довідково. Міжнародну асоціацію академій наук було створено з ініціативи президента Національної академії наук України академіка Патона Бориса Євгеновича (1918-2020 рр.) у Києві у 1993 році для організації взаємодій між Академіями різних країн. З 2017 року Національна академія наук Білорусі почала виконувати функції базової академії наук в організаційному та методичному супроводі МААН.